Azerbejdžanci žele da hrvanje ostane na OI

Hrvanje bi uskoro moglo izgubiti status olimpijskog sporta. Reporter Al Jazeere Richard Parr boravio je u Azerbejdžanu gdje je pokušao ustanoviti kakve posljedice bi odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) mogla imati za države u kojima je hrvanje sport broj jedan i u kojem su medalje sa velikih takmičenja zagarantirane.

Mladi Azerbejdžanci predstavljat će svoju državu u hrvanju na Olimpijskim igrama mladih u kineskom Nanjingu, ali možda nikada neće imati priliku da osjete pravo olimpijsko iskustvo.

Međunarodni olimpijski komitet, koji je donio odluku o izbacivanju hrvanja sa OI 2020., srušio je mnoge snove u Bakuu.

„Bit ću razočaran ako hrvanje definitivno nestane iz programa Olimpijskih igara. To će loše utjecati na mene. Olimpijske igre ne mogu bez hrvanja“, izjavio je 15-godišnji hrvač Kanan Valijev.

Hrvanje je nacionalni sport u ovoj kavkaskoj državi, u njemu su imali najviše uspjeha, više nego u bilo kojem drugom sportu.

To ističe i Majis Musajev, sekretar Hrvačkog saveza Azerbejdžana koji kaže kako je hrvanje u njegovoj državi „prva stvar na koju pomislite kada se spomene sport“, te dodaje kako je popularnije i od nogometa.

„Sedam od deset medalja koje je Azerbejdžan osvojio u Londonu 2012. osvojili su hrvači. Osvajači zlatnih i srebrnih medalja nagrađeni su novim automobilima“, ističe novinar Al Jazeere Parr.

Odluka u Buenos Airesu

„Ove Olimpijske igre odigrale su važnu ulogu u mom životu. Dale su mi veliku inspiraciju. Postao sam privrženiji hrvanju. Ako Bog da, pobijedit ću na Igrama mladih 2014.“, optimista je Elgun Husejnzade.

Azerbejdžanski ministar sporta i omladine Azad Rahimov bio je iznenađen odlukom MOK-a i lobirat će da ovaj sport i dalje bude na Igrama.

„Sada nemamo dobre hrvače iz Afrike, ali mislim kako je važno da Olimpijski komitet razvija ovaj sport u različitim državama“, dodaje Rahimov.

Hrvanje će imati šansu da opstane, a o tome će odlučiti MOK na skupštini u septembru u Buenos Airesu kada će se uhvatiti u koštac sa šest drugih sportova.

Azerbejdžanci se nadaju da će hrvanje opstati.

Izvor: Al Jazeera