Miami blizu polufinala doigravanja Istoka

Allen (sa loptom) je predvodio Miami do novog trijumfa nad Milwaukeejem (Getty Images)

Aktuelni prvak američke NBA lige za košarkaše Miami Heat nezadrživo juri prema plasmanu u polufinale doigravanja Istočne konferencije NBA lige.

Tim sa Floride je, u noći sa četvrtka na petak, na gostovanju u Milwaukeeu pobijedio Buckse 104:91 i u seriji na četiri pobjede poveo 3:0. Iste večeri Chicago Bullsi su porazili Brooklyn Netse 79:76 i poveli 2:1, dok su Memphis Grizzliesi slavili protiv Los Angeles Clippersa 94:82 i smanjili zaostatak na 1:2.

Bucksi su uz podršku skoro 19.000 navijača u BMO Harris Bradley Centru sjajno otvorili utakmicu i nakon prve dionice imali su devet poena viška (30:21). No, tada se Miami uozbiljio i naredne dvije četvrtine gosti su dobili sa 19 poena razlike (57:38), a potom u finalnoj dionici utakmicu mirno priveli kraju.

„Ova utakmica je bila veoma važna. Bilo je važno ostvariti pobjedu kako se ova serija ne bi zakomplicirala“, kazao je Ray Allen, koji je sa 23 poena bio najefikasniji igrač Heata, a pritom je postigao pet „trojki“, ukupno 322 u doigravanju, što je novi rekord NBA lige.

Do sada je rekord držao Reggie Miller sa 320 realiziranih šuteva za tri poena.

LeBron James je dodao 22 poena i pet skokova, a Chris Bosh 16 poena i 14 skokova. U redovima Bucksa šest igrača je imalo dvocifren učinak, a najviše su imali, po 16, Brandon Jennings i Larry Sanders.

Promašaj Watsona

Korak bliže polufinalu Istoka ostvario je i Chicago, koji je pobijedio Brooklyn Netse 79:76. „Bikovi“ su prve tri četvrtine polako gradili prednost, no u posljednjem dijelu su umalo sve prosuli.

Gosti su posljednju četvrtinu dobili 24:14, imali su i zadnji šut za produžetak, no bivši igrač Bullsa C. J. Watson je promašio „trojku“.

„Nije to bila lijepa utakmica, čak bi mogao reći da je bila ružna. No, ostvarili smo ono najvažnije, upisali smo pobjedu“, kazao je Carlos Boozer, koji je sa 22 poena i 16 skokova bio prvi igrač Bullsa.

Kod gostiju su najbolji bili Brook Lopez sa 22 poena i devet skokova, te Deron Williams sa 18 poena.

U trećem susretu večeri Memphis je u svom FedExForumu pobijedio LA Clipperse 94:82 i u prvom krugu Zapadne konferencije smanjio na 1:2.

Domaćine su predvodili Zach Randolph (27 poena, 11 skokova), Marc Gasol (16 poena, osam skokova) i Tony Allen sa 13 poena i devet skokova. Kod gostiju najefikasniji su bili Blake Griffin sa 16 i Matt Barnes sa 12 poena.

Rezultati, ISTOK: Milwaukee Bucks – Miami Heat 91:104 (Miami vodi 3:0 u seriji na četiri pobjede), Chicago Bulls – Brooklyn Nets 79:76 (2:1 za Chicago),

ZAPAD: Memphis Grizzlies – LA Clippers 94:82 (Clippersi vode 2:1)

Izvor: Agencije