NBA: Lakersi uspješni bez Bryanta

Gasol je imao slabo šutersko veče, postigavši samo tri koša iz 17 pokušaja (EPA)

U nastavku prvenstva američke profesionalne košarkaške lige (NBA) LA Lakers su u noći sa nedjelje na ponedjeljak u Los Angelesu savladali San Antonio Spurs sa 91:86 i kročili jednom nogom u doigravanje.

Da bi i teoretski ušli u doigravanje za titulu prvaka, Lakersi sada imaju dvije mogućnosti.

Jedna je da u posljednjoj utakmici ligaškog dijela prvenstva savladaju Houston na svom terenu, a druga da njihov jedini konkurent u borbi za 8. mjesto u Zapadnoj konferenciji, Utah Jazz, izgubi bar jednu od preostale dvije utakmice – protiv Minnesote ili Memphisa.

Povreda i prilika

Duel protiv San Antonia za “jezeraše” je bio važan da bi se vidjelo kako će tim igrati poslije teške povrede Kobeja Bryanta.

Test je bio po mjeri, imajući u vidu da se San Antonio bori za titulu prvaka Konferencije i da je u dosadašnjem dijelu prvenstva ostvario 58 pobjeda, uz samo 21 poraz.

Povreda Bryanta otvorila je prostor rezervisti Steveu Blakeu, čiji je učinak iznosio tek 6,5 koševa po utakmici. U poređenju sa 27,3 Bryantovih, činilo se da će biti “nemoguća misija” adekvatno ga zamijeniti.

Blake je, međutim, odigrao iznad očekivanja i sa 23 poena, pet skokova, četiri asistencije i dvije ukradene lopte učinio sve da se Bryantovo odsustvo ne primijeti.

Bolji učinak od Blakea u pobjedničkom timu imao je samo Dwight Howard koji je, uz 26 koševa, imao i 17 skokova, a usput je i tri puta blokirao šut protivnika.

Veliki doprinos pobjedi, ali samo za učinak pod obručima, dao je i Španac Pau Gasol koji je uhvatio 16 lopti.

Gasol je, međutim, imao slabo šutersko veče, pogodivši tek tri puta iz 17 pokušaja.

U poraženom San Anoniju najbolji utisak ostavio je Tim Duncan sa 23 poena i deset skokova.

Rezultati:

Miami – Chicago 105:93, Toronto – Brooklyn 93:87, New York – Indiana 90:80, Philadelphia – Cleveland 91:77, Denver – Portland 118:109, New Orleans – Dallas 89:107, Houston – Sacramento 121:100, L.A. Lakers – Spurs 91:88.

Izvor: Agencije