Malaga nakon poraza: Zavjera u Ligi prvaka

Ponovljeni TV snimci pokazali kako je nekoliko nogometaša Borussije bilo u ofsajdima tokom akcije za treći gol (AP)

Iz španskog nogometnog kluba Malaga smatraju kako je više od malera bilo protiv njih u utorak navečer kada ih je njemačka Borussia Dortmund eliminirala u posljednjim sekundama revanš susreta četvrtfinala Lige evropskih prvaka.

Španci su vodili sa 2:1 do 90. minute susreta kada je Borussia uspjela izjednačiti, a tri minute kasnije i doći do pobjedonosnog gola. U prvoj utakmici u Dortmundu, rezultat je glasio 0:0.

Ponovljeni televizijski snimci, kako prenosi agencija Reuters, pokazali su kako je nekoliko nogometaša Bundesligaša bilo u ofsajd pozicijama tokom akcije za postizanje trećeg gola zbog čega je, inače mirni, trener Malage Manuel Pellegrini osuo žestoku paljbu po sudijama meča.

„U ovakvoj situaciji mi nismo mogli proći dalje ili oni to nisu željeli. Kada smo poveli sa 2:1, više nije bilo suđenja“, kazao je čileanski stručnjak na konferenciji za novinare.

„Gurali su nas nazad, udarali laktovima, dva crvena kartona nisu pokazana, a dvostruki ofsajd kod trećeg gola nije dosuđen. Oni kažu kako je ovo najbolji tim u Evropi, a do kraja meča su samo ubacivali duge lopte. Veoma ogorčeni napuštamo takmičenje.“

Oštri komentari

Joaquin, koji je doveo Malagu u vodstvo u 25. minuti, te vlasnik kluba šeik Abdullah Al Thani, član kraljevske porodice iz Katara, bili su oštriji u svojim komentarima.

U seriji objava nakon posljednjeg sudijinog zvižduka na zvaničnom Twitter profilu, Al Thani je za poraz okrivio „rasizam“ i zatražio Evropsku nogometnu asocijaciju (UEFA) da pokrene istragu.

Sa druge strane, Joaquin je nagovijestio kako bi predsjednik UEFA-e Michel Platini mogao imati neke veze sa porazom.

Platini je u Malagi veoma nepopularan nakon što je UEFA zabranila nastup ovom klubu u evropskim takmičenjima od naredne sezone zbog kašnjenja u isplatama potražiocima.

„Sumnjamo da je Platini i ostatak ekipe umješan u ovo. To je zato jer smo mi Malaga, a ne Real Madrid, pa je lakše ovakve stvari raditi protiv nas“, kazao je za španski radio.

Bez obzira na komentare utakmice od utorka, Malaga je odlično igrala u svojoj debitanskoj sezoni među evropskom elitom. Sada treba ostaviti svo razočarenje iza sebe i fokusirati se na plasman u narednu takmičarsku godinu Lige prvaka.

Uprava kluba se na kaznu UEFA-e žalila Sudu za sportsku arbitraciju (CAS), dok je tim trenutno na šestom mjestu Primere, četiri boda iza Real Sociedada koji trenutno zauzima četvrto mjesto koje vodi u Ligu prvaka.

„Svi smo pružili nadljudske napore i eliminacija iz takmičenja zbog ovakve greške je bolna. Četiri minute su nas dijelile od polufinala i ono nam je oteto“, izjavio je paragvajski napadač Roque Santa Cruz španskoj televiziji.

Sada moramo vratiti moral i okončati ostatak sezone na najbolji mogući način.“

Jedan Španac u Realu

Pored Borussije, u polufinale Lige prvaka u utorak navečer plasirao se i španski Real Madrid koji je poražen od turskog Galatasaraya sa 2:3, ali je prošao dalje ukupnim rezultatom 5:3.

Revanš četvrtfinala u Istanbulu ostat će upamćen i po podatku da je kraljevski klub, prvi put u historiji, igrao sa samo jednim Špancem u startnoj postavi.

Trener Reala, portugalski stručnjak Jose Mourinho izveo je na teren stadiona tim u kojem su bila tri Portugalaca (Pepe, Coentrao, Ronaldo), po dva Nijemaca (Khedira, Oezil) i Argentinaca (Di Maria, Higuain), te po jedan Francuz (Varane), Ganac (Essien) i Hrvat (Modrić).

Jedini Španac bio je golman Diego Lopez.

Susret je obilježio i rekord Mourinha, koji je sedmi put sa nekim timom ušao u polufinale Lige prvaka, čime se izjednačio sa legendarnim Alexom Fergusonom iz Manchester Uniteda.

Izvor: Agencije