LP: Trijumf Bayerna, remi na Parku prinčeva

Ibrahimović je bio prvi strijelac za PSG, a učestvovao je i u drugom poravnanju rezultata u francuskoj prijestolnici (Getty Images)

Nogometaši njemačkog Bayerna uradili su odličan posao u prvom duelu četvrtfinala Lige evropskih prvaka, savladavši italijanski Juventus 2:0, dok su na Parku prinčeva francuski Paris Saint-Germain i španska Barcelona remizirali 2:2.

Bavarci su poveli već nakon 24 sekunde duela na Allianz Areni kada je austrijski reprezentativac David Alaba, sa više od 30 metara šutirao, lopta okrznula Artura Vidala i tako prevarila, po mnogima, ponajboljeg golmana današnjice, Gianluigija Buffona.

Inače, upravo igrač Bayerna drži rekord za najbrže postignuti gol u historiji takmičenja. Riječ je o holandskom internacionalcu Royu Makaayu koji je nakon 10,12 sekundi postigao gol u porazu Bavaraca od Real Madrida 7. marta 2007. godine.

Na 2:0 čekalo se 62 minute. Luiz Gustavo je šutirao izvan šesnaesterca, Buffon je odbranio, ali je lopta stigla do hrvatskog internacionalca Marija Mandžukića. On ju je mirno proslijedio do Thomasa Muellera koji je potom savladao čuvara mreže „Stare dame“.

Prilike domaćina

Na početku meča u Parizu, domaći tim je imao nekoliko prilika preko Ezequiela Lavezzija, Javiera Pastorea i Zlatana Ibrahimovića, no Victor Valdes nije bio savladan. Sa druge strane, dobre šanse nisu iskoristili Andres Iniesta, Xavi i Lionel Messi.

Barcelona je dominaciju u posjedu lopte na Parku prinčeva krunisala u 38. minuti vodstvom od 1:0. Dani Alves je odlično centrirao sa desne strane, vanjskim dijelom stopala, loptu je primio najbolji igrač svijeta Messi na lijevoj strani gola domaćina i savladao Salvatorea Sirigua.

Messi je na početku drugog dijela ostao na klupi zbog povrede koljena lijeve noge, a umjesto njega u igru je ušao Cesc Fabregas.

Francuski tim je poravnao u 79. minuti preko Ibrahimovića. Thiago Silva je šutirao glavom, pogodio stativu, a lopta je stigla do švedskog internacionalca koji je bez većih problema savladao Valdesa.

Penal za Katalonce

Barca je nastavila sa napadima, pa je deset minuta kasnije ponovo povela. Golman domaćih Sirigu je u svom šesnaestercu oborio Alexisa Sancheza i sudija je pokazao na bijelu tačku. Siguran realizator najstrožije kazne bio je Xavi Hernandez.

Ipak, domaći su u posljednjim trenucima izbjegli poraz. U četvrtoj minuti je Blaiseu Matuidiju loptu spustio Ibrahimović, a ovaj žestoko šutirao, lopta okrznula Marca Bartru i prevarila Valdesa za konačnih 2:2.

Naredni mečevi Lige evropskih prvaka na programu su u srijedu (20:45 sati) kada se sastaju: Real Madrid (Španija) – Galatasaray (Turska) i Malaga (Španija) – Borussia Dortmund (Njemačka).

Izvori: Al Jazeera i agencije