Kerry sugerirao Rodmanu da se drži košarke

Rodman se u Pjongjangu do te mjere zbližio s Kim Jong-unom da mu je poručio da u njemu ima doživotnog prijatelja (Reuters)

Američki državni sekretar John Kerry posljednji je u nizu američkih dužnosnika koji je kritizirao bivšu NBA zvijezdu Dennisa Rodmana zbog posjete Sjevernoj Koreji i druženja s tamošnjim diktatorom Kim Jong-unom, javlja NBC.

Kerry je, međutim, Rodmana kritizirao na najljubazniji mogući način. “Dennis Rodman je bio sjajan košarkaš. A kao diplomat, on je sjajan košarkaš. I ostavimo to na tome”, kazao je Kerry tokom posjeta Kataru, zamoljen da komentira košarkašev posjet Sjevernoj Koreji, prenosi Hina.

Rodman je boravio u Sjevernoj Koreji nekoliko dana u društvu trojice igrača ekshibicijske košarkaške ekipe Harlem Globetrottersa.

Putovanje im je organizirala američke produkcijska kompanija VICE koja za televiziju HBO snima dokumentarac o toj zemlji.

Rodman se u Pjongjangu do te mjere zbližio s Kim Jong-unom, inače velikim zaljubljenikom u košarku, a posebno u Chicago Bullse, da mu je poručio da u njemu ima “doživotnog prijatelja”.

‘Dobar momak

U razgovoru za ABC otišao je i korak dalje i kazao da je Kim Jong-un “dobar momak” te da bi ga američki predsjednik Obama jednostavno trebao nazvati.

“Kim voli košarku, Obama voli košarku. Neka počnu od toga”, predložio je Rodman.

Bijela kuća nije reagirala s oduševljenjem na ovaj Rodmanov diplomatski prijedlog.

Glasnogovornik Jay Carney rekao je da će se Sjedinjene Američke Države držati dosadašnjih komunikacijskih kanala sa sjevernokorejskim vlastima, a njima je, pak, poručio da im bilo bolje da se brinu za dobrobit svojih građana, a ne organizacijom predstava sa slavnim strancima.

Izvor: Agencije