Štimac zaustavljao nogometaše na treningu

Selektor nogometne reprezentacije Hrvatske Igor Štimac i drugi dan priprema za dvoboj protiv Srbije, koji se u petak igra u Zagrebu, a u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014., pojavio se pred novinarima.

„Vatreni“ su odradili prvi trening, a dojmovi prvog čovjeka struke su izuzetno pozitivni. No, osim o nogometu, hrvatski je selektor u utorak govorio i o ponašanju navijača na koje je apelirao da reprezentaciju ne bodre iskazujući mržnju prema protivniku.

Hrvatska reprezentacija u ponedjeljak je odradila svoj prvi trening na maksimirskom stadionu. Uprkos lošim vremenskim uvjetima, kiši i vjetru, Štimac je izuzetno zadovoljan onime što su njegovi izabranici pokazali.

„Morao sam ih zaustavljati, kočiti. Evo, (Mario) Mandžukić je htio ostati još pola sata, ali nisu bili uvjeti (za to)“, istakao je Štimac.

Apel navijačima

A prema vremenskoj prognozi, kako je iz Zagreba javio novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo, u petak bi trebali biti gotovo idealni uvjeti za nogometni spektakl u sklopu kvalifikacijske grupe A. Tome će pridonijeti i pune tribine Maksimira, a hrvatski je selektor navijačima uputio apel.

„Pozivam sve koji će doći u Maksimir da nas ne bodre mržnjom prema protivniku, nego da ih vodi ljubav prema nama i našim igračima. Ovo je apel, pokažimo visoki stupanj kulture, pokažimo Europi i UEFA-i, koja nas stalno blati, što je prava Hrvatska“, kazao je.

Na pitanje škotskog novinara, Štimac se osvrnuo i na prijetnje šefa Evropske nogometne asocijacije (UEFA) Michela Platinija oko izbacivanja hrvatske reprezentacije iz svih takmičenja zbog navijačkih nereda.

„Hvala gospodinu Platiniju što se toliko brine za nas, to je sve što imam reći na tu temu“, odgovorio je selektor „Vatrenih“.

Sastav za utakmicu ne želi otkriti jer o tome, kako kaže, tradicionalno odlučuje noć uoči utakmice.

“Super Mario” briljira

No, izvjesno je da bi u prvih 11 trebalo biti mjesta za Marija Mandžukića. „Super Mario“ ove sezone briljira u redovima minhenskog Bayerna, a u dobroj je formi i veznjak Seville Ivan Rakitić.

Oba jedva čekaju prvi zvižduk sudije.

„Ova utakmica ostat će nam u sjećanju do kraja života i želimo je obilježiti na najbolji mogući način, da se s radošću uvijek sjetimo. Spremni smo, želimo to jako i, uz pomoć navijača, mislim da ćemo se zajedno veseliti“, kazao je Mandžukić.

A utakmica u petak za hrvatsku će reprezentaciju biti posebna i po tome što odlukom delegata utakmice neće zaigrati u svojim prepoznatljivim kockastim dresovima, zbog otežanog prepoznavanja brojeva na leđima igrača.

Izvor: Al Jazeera