Sa Pinto svjestan pritiska u Crvenoj zvezdi

Portugalski stručnjak je u utorak već na aerodromu pokazao smisao za promociju, prihvativši malenog navijača 'Crveno-belih' (Al Jazeera)
Portugalski stručnjak je u utorak već na aerodromu pokazao smisao za promociju, prihvativši malenog navijača 'Crveno-belih' (Al Jazeera)

Beogradski nogometni klub, Crvena zvezda po treći put je angažirala trenera izvan Srbije i cijele regije. Nakon Italijana Waltera Zenge i Čeha Zdeneka Zemana, u glavni grad Srbije je stigao Portugalac Ricardo Sa Pinto.

Portugalski stručnjak je u utorak već na aerodromu pokazao smisao za promociju, prihvativši malenog navijača „Crveno-belih“. On će na klupi Zvezde zamijeniti Aleksandra Jankovića sa kojim je klub sa Marakane sporazumno raskinuo ugovor.

Ricardo Sa Pinto u Crvenu zvezdu stigao je kao slobodan trener, prije pet mjeseci raskinuo je ugovor s portugalskim velikanom Sportingom, nakon niza loših rezultata.

Sportsku javnost u Srbiji zasigurno zanima da li je Sa Pinto svjestan gdje je došao: u najtrofejniji klub Srbije, koji je već godinama u sjeni Partizana i gdje ga čeka veliki pritisak u borbi za naslov prvaka.

„I kao igrač, i kao trener, uvijek sam bio pod pritiskom. Ja to volim. I kao igrača i kao trenera, uvijek me zanimaju samo pobjede. Kad nastupam pod pritiskom, osjećam se kao kod kuće. To je način na koji vidim svoju karijeru i svoj život. Za mene, nema ničeg važnijeg od pobjeđivanja“, rekao je 40-godišnji Portugalac na beogradskom aerodromu.

Veliki klub

Sa Pinto je potpisao 15-mjesečni ugovor sa Crvenom zvezdom.

„Crvena zvezda je veliki klub koji uvijek cilja na trofeje. Ove sezone ćemo dati sve od sebe da osvojimo naslov prvaka, premda znamo kako će biti teško i da konačni ishod nije u našim rukama“, istakao je.

Drugoplasirana Crvena zvezda, koja zaostaje za liderom Partizanom 11 bodova, posljednju titulu je osvojila 2007. godine i prijeti joj još jedna sezona bez trofeja jer je eliminirana i iz Kupa Srbije i iz Lige Evrope.

Također „Crveno-beli“ su dužni više od 50 miliona eura različitim potražiteljima i nisu u mogućnosti nogometašima redovno isplaćivati plate. Ipak, klupski zvaničnici su kazali kako će naći donatore za platu Sa Pinta koja, navodno, na godišnjem nivou iznosi 200.000 eura.

„Novac za njegovu platu će morati doći izvan tankog klupskog budžeta. Članovi Upravnog odbora su kazali kako su pronašli one koji će dati ta sredstva. Sa Pinto je bio odličan nogometaš i mislim da će postati vrhunski trener. Ne očekujemo da će ove godine osvojiti titulu prvaka jer bi ga to stavilo u nezgodan položaj“, rekao je sportski direktor kluba Zoran Stojadinović.

Kratka trenerska karijera

Sa Pinto, koji je prošle godine kratko bio na kormilu Sportinga nakon angažmana na mjestu pomoćnika u Uniao Leiriji, igrao je ukupno devet godina (u dva navrata) u Sportingu prije okončanja karijere u belgijskom Standardu iz Liježa.

Sa Sportingom je osvojio jedan naslov prvaka Portugala i dva Kupa ove države, dok je za reprezentaciju Portugala upisao 45 nastupa i devet golova.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO