Mourinho najplaćeniji trener u 2012. godini

France Football je objavio da je Mourinho prošle godine inkasirao 14 miliona eura (Getty Images)
France Football je objavio da je Mourinho prošle godine inkasirao 14 miliona eura (Getty Images)

Trener Reala iz Madrida Jose Mourinho najplaćeniji je nogometni stručnjak u 2012. godini, prema istraživanju francuskog nogometnog magazina France Football, prenosi Tanjug.

Taj magazin objavio je da je Mourinho prošle godine inkasirao 14 miliona eura, od čega 12 miliona od trenerskog posla, a dva miliona eura od marketinških ugovora.

Na drugom mjestu liste France Football je trener Paris Saint Germaina Carlo Anceltoti sa zaradom od 12 miliona eura, dok je trećeplasirani Marcello Lippi, trener kineskog Guangzhoua, za koga je procijenjeno da je u 2012. zaradio 11 miliona eura.

Englezi plaćaju

Iza ovih stručnjaka slijede Guus Hiddink (Anži Mahačkala) sa sumom od 10,8 miliona eura, bivši menadžer Liverpola Kenny Dalglish sa 10 miliona, Arsene Wenger (Arsenal, 9,4 miliona), Fabio Capello (Rusija, 9,2), Roberto Mancini (Manchester City 6,1 miliona), Alex Ferguson (Manchester United, 6,1 miliona) i Jose Antonio Camacho (Kina, 6,1 miliona).

Zanimljivo je da Mourinho samo dva puta nije bio na vrhu liste od 2004. godine, otkako France Football objavljuje listu najbolje plaćenih trenera. Te godine je od Portugalca više zaradio Alex Ferguson, a potom je 2009. godine najplaćeniji bio selektor reprezentacije Brazila Luis Felipe Scolari.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO