Ćiro: Duel na Maksimiru mora ostati sport

Nekadašnji selektor Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Irana i Švicarske kazao je da mnogo detalja može odlučiti meč (Pixsell)

Najbolji hrvatski trener svih vremena Miroslav Blažević rekao je u srijedu kako je pretjerao kada je nedavno izjavio da će izabranici Igora Štimca lako izaći na kraj sa Srbijom i pobijediti sa 4:0 u meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

„Sjećam se da smo 1999. godine mi bili treći u svijetu, ali su Srbi izvojevali rezultat koji ih je odveo na Evropsko prvenstvo. Hrvatska je, bez dileme, favorit, ali se ne bih usudio da dajem neku prognozu. Iako sam bio sklon da u euforiji kažem da ćemo pobijediti komforno, odmah sam se ujeo za jezik, jer znam da je to bilo suviše smjelo“, rekao je popularni Ćiro u intervjuu za agenciju Tanjug.

On je istakao da mu se ne sviđa što u velikom dijelu javnosti predstojeći duel ima značaj i drugačiji od sportskog.

„Podsjetit ću sve one koji bi željeli da to bude malo drugačije, da smo u vrijeme neuporedivo složenije i komplikovanije igrali u Beogradu. Tada je nestalo struje, nastao je šok, a svaki srpski igrač zagrlio je mog igrača i čuvao ga. Što o tome ne pričamo, nego ‘čačkamo mečku’ i pravimo neki vještački konflikt“, zapitao se Blažević.

Opet smo nervozni

„Trener svih trenera“, kako ga zovu u Hrvatskoj, naveo je da su igrači glavni akteri utakmice i dodao kako vjeruje da će oni ispuniti očekivanja navijača u regiji, ali u cijeloj Evropi.

„Vidjet ćete i u ovom meču da će se ti sportaši, koji grade mostove koje ruše primitivci, ponašati onako kako čestit čovjek priželjkuje. Oni daju impuls publici“, istakao je Blažević.

Stručnjak koji je vodio Hrvatsku do trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj smatra da su tenzije prije 14 godina bile manje nego sada.

„Tada su tenzije već dosadile, svi su više željeli mir. Kako je prošlo neko vrijeme opet smo postali nervozni, hoćemo malo haosa i nemira. To nikome ne ide na čast, upozorio bih sve usijane glave koji preko nogometa traže revanšizam da ovo mora ostati samo sport.“

Nekadašnji selektor Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Irana i Švicarske kazao je da mnogo detalja može odlučiti meč, ali da ne može predvidjeti ko će više biti sklon banalnim, a bitnim greškama kakve su česte u važnim duelima.

„Za Hrvatsku ovo nije odlučujući meč, ali za Srbiju svakako jeste. Hrvatska već ima jedan kredit i kvantitet sakupljenih bodova koji joj omogućava krivi korak. Nama možda odgovara čak i neriješeno. Još ništa nije gotovo, ali ovaj meč se može nazvati ključnim“, poručio je Blažević.

Dug Vlade prema Zvezdi

On je istakao da prati situaciju u srbijanskom nogometu i naveo kako mu je žao što se Crvena zvezda nalazi u velikim problemima.

„Tužan sam, čudi me da Vlada nešto ne poduzme već hladnokrvno gleda kako Zvezda propada. Zvezda je bila zaslužna za afirmaciju cijele Jugoslavije. Srpska vlada mnogo duguje Zvezdi i ne bih se čudio da se neko pametan nađe i kaže mi ćemo pokriti to, dajte da Zvezda stane na noge. Mudar političar bi to uradio i dobio sve glasove“, rekao je Ćiro.

Blažević je dodao da je situacija u hrvatskom nogometu bolja i da je na čelu Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker koji, uz podršku FIFA-e i UEFA-e, „može napraviti red“.

On je kazao i da je skeptičan kada je u pitanju mogućnost formiranja regionalne lige.

„UEFA insistira na normalnom ponašanju naših navijača, a vidjet ćemo koliko će ova Vlada biti u stanju uvjeriti te mlade ljude da se ponašaju normalno. Od toga će sve da zavisi, mi smo na zubu UEFA-e. Odlučni su da nas izbace iz takmičenja kako bi imali red i civilizovano ponašanje“, zaključio je Blažević.

Utakmica grupe A kvalifikacija za SP u Brazilu između Hrvatske i Srbije igra se 22. marta na zagrebačkom Maksimiru.

Hrvatska poslije četiri odigrane utakmice ima 10 bodova i dijeli prvo mjesto sa Belgijom, dok je Srbija sa četiri osvojena boda na diobi treće i četvrte pozicije sa Makedonijom.

Izvor: Agencije