Šuker bi želio da se ne zviždi himni Srbije

Prvi čovjek hrvatskog nogometa priznao je kako bi mu možda bilo lakše da je, kao prije 14 godina, u mogućnosti sam riješiti meč na terenu (AP)

Predsjednik Nogometnog saveza Hrvatske (HNS) Davor Šuker rekao je u utorak kako očekuje da duel kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. sa Srbijom na Maksimiru za dvije sedmice protekne u normalnoj atmosferi i istakao kako bi volio da uoči meča niko ne zviždi himni gostiju „Bože pravde“.

„Očekujem pravi sportski meč, da prođe onako kako žele obje ekipe. Vodilje su nam fair play i respekt, hoćemo da se ogradimo od svih huligana. Kao što će biti nama ovdje, bit će nam i u Beogradu“, izjavio je bivši nogometaš za Tanjug.

„Utakmica se igra za tri boda, mi smo u malo boljoj poziciji. Garantiram da će meč proći u sportskoj borbi. Volio bih da imam zlatni štapić, da se ne zviždi himni Srbije, ali na kraju, možda se zviždi i kad igraju Engleska i Francuska.“

On je istakao da u predstojećem duelu uloga favorita pripada Hrvatskoj, ali da to ne mora ništa značiti.

„Na ovoj utakmici smo mi favoriti, ali na papiru. To moraš opravdati na terenu. Svi koji smo u nogometu znamo da to ništa ne znači, može da dođe jedna lopta, jedan udarac i da izgubiš utakmicu. Mi želimo što prije ovjeriti vizu za SP u Brazilu. Igramo kod kuće, očekujemo tri boda, ali svjesni smo i što će pokušati uraditi gosti i selektor Siniša Mihajlović”, naveo je Šuker.

Prijatelj s Karadžićem

On je dodao da će „suha kvaliteta“ odlučiti duel na Maksimiru, ali je podsjetio da nekoliko dana poslije duela sa Srbijom Hrvatska ima važan meč i protiv Velsa.

„Imamo dobru ekipu, može da odluči na sredini terena Modrić ili Mandžukić u napadu. Nadam se da ćemo u tom danu biti raspoloženi za davanje golova, jer se nogomet igra za golove. Nama je možda i važnija utakmica sa Velsom, ali i to je meč za tri boda“, istakao je.

„Vjerujem da možemo naprijed, ali moramo razumjeti sa kim igramo i koje opasnosti nam, u sportskom pogledu, donosi taj meč sa Srbijom. Ima toliko kvaliteta u ekipi Srbije da mogu i oni odlučiti utakmicu. Nadam se, kao predsjednik HNS-a, da neće imati svoj dan.“

Prvi čovjek hrvatskog nogometa priznao je kako bi mu možda bilo lakše da je, kao prije 14 godina, u mogućnosti da sam na terenu riješi meč.

„Kad si na terenu možeš odlučiti duel u 90 minuta, a ovako kad si predsjednik i kad sjediš sa svojim prijateljem (Tomislavom) Toletom Karadžićem u loži, ne možeš uticati. Mi možemo pripremiti atmosferu. Čak ni selektor ne može mnogo toga, može odlučiti 11 igrača na terenu.“

„Moram kazati da, iako je utakmica visokog rizika, ne vjerujem da će biti ijedan problem. U to uvjeravam sve ljubitelje nogometa, znam i da će policija biti na visokom nivou, nadam se da neće biti nijedna baklja.“

‘Iskorijeniti huliganizam’

Predsjednik HNS-a naveo je da ima odličnu saradnju sa kolegama iz Fudbalskog saveza Srbije (FSS).

„Karadžić i Zoran Laković su moji prijatelji, radimo na istom problemu koji povezuje naše dvije države, a to je da smo u grupi sa Turskom i Poljskom. Mislim da moramo što prije izaći. Posjeta gospodina (Grigorija) Surkisa je vrlo bitna da damo poruku da želimo iskorijeniti huliganizam. Grupe koje žele imati stadione pod svojom kontrolom neće proći. To moramo mi kao čelni ljudi kazati, u tome ćemo sigurno pobijediti“, poručio je on.

Šuker se prisjetio duela Hrvatske i tadašnje Jugoslavije, prije nešto manje od 14 godina, također na Maksimiru.

„Ta utakmica je protekla kako treba, jedino mi je žao crvenog kartona i duela Jarnija i Mirkovića, dva, da tako kažem, beka. Volio bih da se to nije desilo, ali radi se o historijskom meču. Igrat će se utakmice i u budućnosti, kada mi ne budemo na funkcijama, a nogomet će uvijek biti pobjednik.

„Svi jedva čekamo da utakmica što prije počne i da vidimo tko je bolji. Prije 14 godina bila su dva neriješena rezultata, ali ovaj put, mislim da smo favoriti i da ćemo sada pobijediti u Zagrebu“, istakao je prvi čovjek hrvatskog nogometa.

Protiv regionalne lige

On je dodao i to da nije pristalica eventualnog formiranja regionalne lige.

„Ne možemo ići unazad, kad svi želimo u Ligu prvaka i Ligu Evrope. Nemamo vremenski kad da je igramo, evo sada reprezentacije imaju problem. Svako ima svoju državu, imamo cilj da tu budemo pobjednici, da idemo u Ligu prvaka i Ligu Evrope.“

„U Hrvatskoj smo 18 puta mijenjali format lige, što prije je spustimo na 10 klubova dobit ćemo kvalitetu. Hoćemo da se spremimo za EP 2020, da se borimo da neko sa ovih prostora dobije to. Volio bih da i liga u Srbiji bude što jača, da mladi što više igraju i da se više ulaže. Kad pogledamo lige ‘Petice’, to je veliki biznis. Cilj nam je da igramo ekonomski isplative mečeve“, zaključio je Šuker.

Utakmica grupe A kvalifikacija za SP u Brazilu između Hrvatske i Srbije na programu je 22. marta na Maksimiru.

Hrvatska poslije četiri odigrane utakmice ima 10 bodova i dijeli prvo mjesto sa Belgijom, dok je Srbija sa četiri osvojena boda na diobi treće i četvrte pozicije sa Makedonijom.

Izvor: Agencije