Liga prvaka: Historijski uspjeh Barcelone

Messi je sa dva gola anulirao prednost Milana (Getty Images)

U uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka (LP) Barcelona je na svom Nou Campu savladala AC Milan rezultatom 4:0 i plasirala se u četvrtfinale najprestižnijeg klupskog takmičenja Starog kontinenta.

Već u petoj minuti susreta Argentinac Leo Messi, iako okružen sa pet igrača Milana, uspijeva visokim šutom postići prvi pogodak, kojim je nagovijestio da će Barcelona pokušati postići ono što nijednom drugom klubu Lige prvaka nije pošlo za rukom – proći dalje nakon poraza od dva gola razlike, bez postignutog gola u gostima.

Kazna za propušteno

U 13. minuti je vrlo lako moglo biti i 2:0, no Iniestin udarac sa 18 metara se odbio u prečku.

Možda i ključni trenutak utakmice dogodio se u 37. minuti, kada se Niang gotovo s centra sjurio prema golu Barcelone. No, umjesto gola pogodio je stativu, piše Hina. 

Svega dvije minute kasnije Messi je novim udarcem s ruba kaznenog prostora, ovoga puta po zemlji, savladao talijanskog vratara, čime je katalonska ekipa nadoknadila minus iz prve utakmice već nakon prvog poluvremena.

Barca je u prednost stigla već u 55. minuti, kada je David Villa postigao treći gol na utakmici. Svjestan kako više nema šta čekati, Massimiliano Allegri je u „vatru“ gurnuo Robinha i Muntarija, a potom i Krkića.

Priliku za povratak u život Milan je imao u 80. minuti, kada se u izglednoj prilici našao Robinho, no njegov udarac je blokirao Alba.

Sve dvojbe u vezi s pitanjem prolaska u četvrtfinale Barcelona je riješila brzom kontrom u sudačkoj nadoknadi koju je realizirao Jordi Alba.

Barca je tako izborila šesto uzastopno četvrtfinale elitnog takmičenja Starog kontinenta, nastavivši put prema trećoj kruni u zadnjih pet godina.

Milan je tek drugi put u 14 navrata ispao nakon što je u prvoj utakmici slavio 2:0. To mu se dogodilo i 1996. godine, kada je u četvrtfinalu Kupa UEFA 1996. izgubio od Bordeauxa 0:3.

Prolaz Galatasaraya

U drugoj utakmici, u Gelsenkirchenu, Schalke je na svom terenu izgubio od turskog Galatasaraya sa 2:3, te ispao iz Lige prvaka.

Iako su u prvom meču u Istanbulu odigrali 1:1, što je dodatni pritisak stavilo na Galatasaray, Schalke nije uspio iskoristiti postignuti gol u gostima.

Golove za Galatasaray postigli su Hamit Altintop (37), Burak Yilmaz (42) i Umut Bulut (90), dok su strijelci za Schalke bili Roman Neustadter (17) i Michel Bastos (63).

U srijedu uzvratne susrete igraju Malaga i Porto, te Bayern Munchen i Arsenal.

Četvrtfinale Lige prvaka ranije su izborili Real Madrid, Juventus, Borussia Dortmund i Paris Saint-Germain.

Izvor: Al Jazeera i agencije