Doping raširen među australskim sportistima

Korištenje tvari poput peptida, hormona i zabranjenih droga je rašireno među profesionalnim sportistima (Reuters)

Korištenje nedozvoljenih sredstava “rašireno” je među profesionalnim i amaterskim sportašima u Australiji, navodi se u Vladinom izvještaju koji je u četvrtak šokirao zemlju, prenosi Fena.

Izvještaj, koji je rezultat devetogodišnjeg rada vodeće australske organizacije za borbu protiv kriminala, ukazuje na korištenje zabranjenih sredstava kojima se poboljšavaju sportski performansi, kao i rekreacijskih droga, te povezanost s organiziranim kriminalom.

“Otkrića su šokantna i zgrozit će australske obožavatelje sporta”, izjavio je australski ministar unutrašnjih poslova Jason Clare na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izvještaj.

“Otkriveno je da je korištenje tvari poput peptida, hormona i zabranjenih droga rašireno među profesionalnim sportašima. Govorimo o velikom broju sportaša u brojnim sportovima, govorimo o brojnim ekipama”, kazao je Clare.

Doping ekipa

“Otkrića istrage ukazuju na to da je nabavljanje droga olakšano zahvaljujući sportskim naučnicima, trenerima, sportskom osoblju, kao i liječnicima i farmaceutima”, dodao je.

Kako je rekao, “u nekim sportovima sportski naučnici i drugi vode dopingiranje cijele ekipe”.

Dodao je i da se u nekim slučajevima igračima propisuju lijekovi koji uopće nisu dopušteni za ljudsku upotrebu.

U izvještaju se navodi da je organizirani kriminal upleten u rasparčavanje droge, što igrače izlaže mogućnosti da ih se uvuče u namještanje utakmica, rekao je australski ministar.

Australska Vlada je istakla da će učiniti sve što je u njenoj moći da iskorijeni taj problem.

“Ako se želite dopingirati i varati, mi ćemo vas uhvatiti, ako želite namjestiti utakmicu, mi ćemo vas uhvatiti”, kazala je australska ministrica sporta Kate Lundy.

Izvor: Agencije