Trijumfi Hrvatske, Srbije, BiH i Makedonije

Mandžukić postiže prvi pogodak za Hrvatsku u 32. minuti duela sa Južnom Korejom (AFP)

Nogometna reprezentacija Hrvatske uvjerljivo je u Londonu, u prijateljskom duelu, savladala Južnu Koreju sa 4:0, a trijumf je upisala i Srbija, naredni protivnik Hrvata u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine, koja je kao gost sa 3:1 pobijedila Kipar.

Regionalni derbi u Ljubljani odigrale su reprezentacije Slovenije i Bosne i Hercegovine, a gosti su slavili sa 3:0.

Golove za Hrvatsku na stadionu engleskog premijerligaša Fulhama u srijedu postigli su Mario Mandžukić u 32., Darijo Srna u 41., Nikica Jelavić u 57. i Mladen Petrić u 85. minuti.

„Vatreni“ su poveli u 32. minuti. Srna je izborio slobodan udarac uz aut-liniju, Ivan Rakitić je ubacio upotrebljiv centaršut, a na pet metara najviši je bio Mandžukić i glavom je proslijedio loptu u mrežu.

Na 2:0 povisio je kapiten Srna. Modrić je bio pokretač akcije, proslijedio loptu do kranjčara koji je pronašao Srnu, a ovaj je sa 16 metara plasirao loptu u gornji desni ugao nemoćnog Junga.

Jelavić je pogodio za 3:0 u 57. minuti iskoristivši odlično proigravanje Modrića. Robusni napadač Hrvatske sjajno je primio loptu i potom iz okreta sa 10-ak metara pogodio gol protivnika.

Konačnih 4:0 postavio je Petrić u 85. minuti. Ovoga puta asistent je bio Jelavić, a napadač Fulhama je na terenu svog kluba odlično zahvatio loptu, te lobom prevario Junga.

Trojica dugogodišnjih hrvatskih reprezentativaca, Srna, Stipe Pletikosa i Josip Šimunić, protiv Južne Koreje su po 100. put obukli dres nacionalnog tima i tako se izjednačili s Darijem Šimićem koji je do ove utakmice bio jedini igrač sa 100 nastupa za Hrvatsku.

Tadićevi golovi

Nešto kasnije, Srbija je slavila u Nikoziji sa 3:1, a dvostruki strijelac bio je Dušan Tadić.

Kiprani su poveli u 19. minutu golom Constantinosa Makridesa, a potom je Tadić izjednačio u 33. minutu. Isti igrač je u 48. minutu donio potpuni preokret, a pobjedu Srbije potvrdio je Dušan Basta u 70. minutu.

Ovaj duel bio je generalna proba nogometaša Srbije pred meč sa Hrvatskom 22. marta u Zagrebu.

Selektor reprezentacije Srbije Siniša Mihajlović rekao je poslije trijumfa nad Kiprom da je zadovoljan i igrom i rezultatom.

„Ukupan utisak je pozitivan, žao mi je samo što atmosfera na stadionu nije bila fudbalska. Pamtim dobro, neke utakmice u sličnim uslovima i ja sam igrao i znam da je teško naći motiv. Igrači su to, ipak, uspeli. Odigrali su meč dosta dobro, a ono što je trebalo da vidim, video sam”, rekao je novinarima u Nikoziji.

Mihajlović je prokomentirao i pobjedu Hrvatske u prijateljskom meču sa Južnom Korejom (4:0).

„Nikome nije lako dati četiri gola. Ali, bolje da se ispucaju sada nego u martu. I sigurno je bolje što su pobedili nego da su izgubili”, zaključio je Mihajlović.

Uspjeh bh. gostiju

Slovenija je u srijedu navečer ugostila BiH, a gosti su poveli u 33. minuti pogotkom Vedada Ibiševića, da bi tri minute prije kraja prvog poluvremena bilo 2:0 kada je golmana domaćina Samira Handanoviča savladao Miralem Pjanić.

Konačnih 3:0 postavio je Muamer Svraka u 80. minuti meča na stadionu Stožice.

Makedonija je identičnim rezultatom savladala Dansku, a svi golovi domaće selekcije postignuti su u prvom poluvremenu.

Strijelci su bili Goran Pandev u 8., Agim Ibraimi u 17. i Nikolce Noveski u 24. minuti.

Rezultati prijateljskih utakmica: Nepal – Pakistan 0:1, Japan – Latvija 3:0, Indija – Palestina 2:4, Ruanda – Uganda 2:2, Azerbejdžan – Lihtenštajn 1:0, Hrvatska – Južna Koreja 4:0, Moldavija – Kazahstan 1:3, Bjelorusija – Mađarska 1:1, Kipar – Srbija 1:3, Čile – Egipat 2:1, Norveška – Ukrajina 0:2, Slovenija BiH 0:3, Albanija – Gruzija 1:2, Izrael – Finska 2:1, Španija – Urugvaj 3:1, Turska – Češka 0:2, Makedonija – Danska 3:0, Malta – Sjeverna Irska 0:0, Engleska – Brazil 2:1, Grčka – Švicarska 0:0, Island – Rusija 0:2, Holandija – Italija 1:1, Švedska – Argentina 2:3, Belgija – Slovačka 2:1, Irska – Poljska 2:0, Rumunija – Australija 3:2, Škotska – Estonija 1:0, Vels – Austrija 2:1, Francuska – Njemačka 1:2.

Izvor: Al Jazeera i agencije