FIFA odobrila treću gol tehnologiju

Ranije odobreni sistemi su Hawk-Eye, koji se koristi u tenisu i kriketu, a temelji se na optičkom prepoznavanju pomoću kamera, te GoalRef (AP)
Ranije odobreni sistemi su Hawk-Eye, koji se koristi u tenisu i kriketu, a temelji se na optičkom prepoznavanju pomoću kamera, te GoalRef (AP)

Svjetska nogometna federacija (FIFA) je u ponedjeljak objavila da je odobrila još jednu tehnologiju na gol liniji, treću po redu, i dala joj licencu te je tako učinila kandidatom za izbor za Svjetsko prvenstvo (SP) 2014. godine u Brazilu.

Njemački proizvođač Cairos System koristi magnetski sistem postavljen oko gola koji određuje je li lopta prešla gol liniju u slučajevima kada to nije vidljivo golim okom.

Još se razmatra četvrti takav sistem, također njemačke proizvodnje.

Ranije odobreni sistemi su Hawk-Eye (Oko sokolovo), koji se koristi u tenisu i kriketu, a temelji se na optičkom prepoznavanju pomoću kamera, te GoalRef, koji također koristi magnetsko polje s posebnom loptom.

Brojni incidenti

FIFA je odobrila tehnologiju na gol liniji prošle godine, nakon brojnih incidenata u kojima su ekipama poništeni legitimni golovi jer su sudije pogrešno procijenile da lopta nije prešla liniju.

Prošle sedmice FIFA je potvrdila korištenje tehnologije na gol liniji u Brazilu na Kupu konfederacija ove godine te na SP-u iduće godine nakon uspješnog testiranja.

Evropska nogometna federacija (UEFA) tek treba usvojiti tehnologiju na gol liniji, a do sada je prednost davala dodatnom sudiji iza svakog gola.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO