Plivači koristili nedozvoljene lijekove

Plivači se suočavaju sa kaznom oduzimanja sredstava za pripreme za OI (AFP)

Bivši svjetski šampioni u plivanju Australijanci James Magnussen i Eamon Sullivan priznali su da su uoči Olimpijskih igara u Londonu uzimali nedozvoljene medikamente.

Kako je navedeno, Magnusson i Sullivan, kao i članovi štafete 4×100 uzimali su lijekove za spavanje Stilnox koje Australijska plivačka federacija (AOC) zabranjuje.

Magnussen, Sullivan, Tommaso D'Orsogna, Cameron McEvoy, James Roberts i MatthewTargett održali su konferenciju za štampu sa predsjednikom AOC Barclayjem Nettlefoldom.

Na listi nedozvoljenih

Oni su izdali zajedničko saopćenje u kome se navodi da su uzimali nedozvoljenu supstancu, kao i da su se nedolično ponašali tokom priprema u Manchesteru.

Plivači su priznali da su uznemiravali ostale članove tima, zvali ih tokom noći, mada, kako tvrde, nisu ulazili u njihove sobe.

Navedeni lijek nije zabranjen, ali je AOC odlučila da ga stavi na listu nedozvoljenih lijekova, kada je bivši reprezentativac Grant Hackett priznao da je postao ovisan na lijekove za spavanje tokom karijere.

Generalni sekretar AOC Craig Philips rekao je da se plivači suočavaju sa mogućim ukidanjem finansiranja za pripreme za Olimpijske igre 2016. u Rio de Janeiru.

On je dodao da postoji mogućnost da se plivačima naloži da vrate novac koji su dobili kao nagradu za učešće i osvajanje medalja na OI u Londonu. Magnusson bi tako morao vratiti 10.000 dolara koliko je dobio za srebro iz Londona.

Australija je u Londonu ostvarila najlošiji bilans u historiji učešća na Olimpijskim igrama, osvojivši svega jednu zlatnu, šest srebrnih i tri bronzane medalje.

Izvor: Agencije