Borba za hrvanje na OI ujedinila Iran i SAD

Dolazak američkih hrvača na teheranski aerodrom: Rijedak prikaz slaganja dva velika politička rivala (AP)
Dolazak američkih hrvača na teheranski aerodrom: Rijedak prikaz slaganja dva velika politička rivala (AP)

Olimpijski zvaničnici možda su nenamjerno napravili ono što diplomate nisu – ujedinili stavove Irana i Sjedinjenih Američkih Država o jednom pitanju.

Nadležni za hrvanje u dva rivalska tabora pokazali su ujedinjene stavove na marginama turnira u Teheranu, manje od sedmice dana nakon iznenađujuće odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) kojom se primorava sport, star koliko i same Igre, da lobira za mjesto na OI 2020. godine.

Borba da se sačuva ovaj sport u olimpijskom programu već je doveo saveze iz SAD-a i Kube na korak od mogućeg saveza, no alijansa Amerikanaca i Iranaca bila bi još značajniji pokazatelj zajedničke borbe. Ove dvije nacije, ističe agencija AP, skoro sve ostalo dijeli, a naročito nuklearni program Teherana i sankcije Zapada koje ga prate.

Malo je vjerovatno da bi se bilo kakvo slaganje zbog hrvanja moglo preliti na druga pitanja, ali je sigurno da privlači pažnju na moć sporta kao dobrog posrednika, poput historijske „ping-pong diplomatije“ iz 1971. godine između Kine i SAD-a.

„Stajat ćemo rame uz rame sa Iranom, kao što ćemo stajati i sa Rusijom i sa brojnim drugim državama“, izjavio je Mitch Hull, direktor reprezentacije američkog hrvanja u intervjuu u Teheranu prije turnira Svjetskog kupa.

„Ove države zaista mogu napraviti razliku, jer u politici nismo uvijek na istoj strani, nemamo isti stav kao Rusija, ali kada je riječ o hrvanju, nema sumnje da imamo iste stavove i da smatramo Iran jednim od najjačih saveznika u svijetu ovog sporta.“

Važni ambasador

Hull je opisao ove države kao „rivale u sportu, ali i sportske prijatelje“.

„Sigurni smo u saradnju sa Hrvačkim savezom Irana, iranskim hrvačima i iranskim narodom, kojom možemo svijetu pokazati da, bez obzira na politiku, imamo iste ciljeve, iste stavove i istu žar u svijetu hrvanja“, dodao je.

Američki hrvački selektor Zeke Jones nazvao je ovaj sport „važnim ambasadorom koji je približio narode Irana i SAD-a“, država koje su često na pobjedničkim podijumima na olimpijskim igrama.

„Siguran sam da će svijet biti jedinstven u podršci hrvanju, te da će ovo dovesti do promjena stavova MOK-a. Hrvanje će ostati dio Igara“, izjavio je Jones po dolasku u Teheran sa reprezentacijom SAD-a, prenosi poluzvanična novinska agencija Mehr.

Prvi čovjek Hrvačkog saveza Irana Hojatollah Khatib rekao je kako turnir u iranskoj prijestolnici nudi „najbolju priliku za protivljenje odluci“ MOK-a da izbacio ovaj sport iz olimpijskog programa.

„Trebamo se oduprijeti ovoj odluci, veoma odlučno i pokazati naše jedinstvo na ovom takmičenju“, istakao je.

Protestno pismo

Američki zvaničnici ovog sporta u ponedjeljak su se složili da naprave specijalni komitet kako bi se spasilo olimpijsko hrvanje, koje će biti dio OI 2016. godine u Rio de Janeiru, ali se sa još sedam drugih sportova mora boriti za mjesto na Igrama 2020. godine.

Iran je također objavio kako će se pridružiti „silama ovog sporta“ kako bi se promijenila odluka MOK-a. Prošle sedmice, Hrvački savez Irana i Olimpijski komitet ove države planiraju poslati protestno pismo MOK-u.

U članku nezavisnog lista Etemad navodi se kako „osovina“ hrvanja – Iran, SAD i Rusija – udružuju snage kako bi ovaj sport ostao u olimpijskoj porodici.

Za Iran, ova misija je od velike važnosti. Hrvanje je u ovoj državi, za mnoge, nacionalni sport koji nije popularan kao nogomet, ili nema duboke perzijske korijene kao polo, ali daje priliku ovoj državi da zasija na međunarodnim takmičenjima.

Iran je i veliki osvajač medalja na olimpijskim igrama. Na prošlogodišnjim OI u Londonu, iranski hrvači su osvojili tri zlatne medalje, a šest ukupno, dok su Amerikancima pripale četiri medalje, od kojih dva zlata.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO