FIFA: Gol tehnologija na SP-u u Brazilu

Tehnologija GoalRef sa specijalnim magnetnim senzorima uspješno je testirana u Japanu (AFP)
Tehnologija GoalRef sa specijalnim magnetnim senzorima uspješno je testirana u Japanu (AFP)

Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) odobrila je u utorak upotrebu gol tehnologije na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu.

“Nakon uspješne implementacije na klupskom prvenstvu svijeta, odlučili smo da gol tehnologiju koristimo na Kupu konfederacija u Brazilu 2013. godine, kao i na svih 12 stadiona na kojima će se igrati utakmice Svjetskog prvenstva 2014. godine”, navodi se u saopćenju FIFA-e, prenosi Tanjug.

Tehnologija Hawk-Eye (Oko sokolovo), koja se upotrebljava u tenisu i kriketu i GoalRef, sa specijalnim magnetnim senzorima, uspješno su testirane u Japanu.

U međuvremenu, FIFA je testirala još jedan sistem iz Njemačke, koji je položio testove, a uskoro će testirati i četvrti, također iz Njemačke.

Tender za tehnologiju

Upravo zato, FIFA će u najskorije vrijeme raspisati tender za korištenje gol tehnologije na predstojeća dva velika takmičenja.

FIFA je stav oko upotrebe tehnologije promijenila nakon Svjetskog prvenstva 2010. u Južnoafričkoj Republici, kada sudije na utakmici Engleska – Njemačka nisu priznale očigledan gol Franka Lamparda.

Međutim, potpuno drugačije mišljenje vlada u Evropskoj nogometnoj asocijaciji (UEFA), gdje je odlučeno da nema tehnologije, ali su uvedena dvojica novih pomoćnih sudija.

Izvor: Agencije


Povezane

Uvođenje tehnologije za provjeru da li je lopta prešla gol-liniju za mnoge najvažnija odluka svjetske kuće nogometa.

06 Jul 2012
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO