Izglasano nepovjerenje predsjedniku FILA-e

Martinetti je podnio ostavku nakon što je hrvanje izbačeno sa Olimpijskih igara (EPA)
Martinetti je podnio ostavku nakon što je hrvanje izbačeno sa Olimpijskih igara (EPA)

Predsjednik Svjetske hrvačke federacije (FILA) Raphael Martinetti podnio je ostavku u subotu, nakon što mu je Izvršni odbor te organizacije, na sjednici koja je održana na Tajlandu izglasao nepovjerenje.

Martinettijev odlazak direktno je povezan sa preporukom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se hrvanje, koje je dio Olimpijskih igara od samog početka, ne nađe na spisku sportova za Igre 2020. godine.

Švicarski biznismen je više od trideset godina bio u rukovodstvu FILA, a na funkciju predsjednika 2002. godine naslijedio je Srbina Milana Ercegana.

Sa sjednice Izvršnog odbora FILA poručeno je da će učiniti sve kako bi ubjedili članove MOK-a da sačuvaju olimpijski status.

Izvršni komitet MOK-a je u utorak u lepezi od 25 sportova koji će biti na Igrama zadržao moderni petoboj, a hrvanje ima teoretsku šansu da se odmah vrati u olimpijsko okrilje, pošto će se za to upražnjeno mjesto boriti sa još sedam sportova – bejzbol/softbol, karate, vožnja rolerima, sportsko penjanje, skvoš, surfovanje i vušu.

MOK će konačnu odluku o novom članu olimpijske porodice donijeti na zasjedanju u Buenos Airesu od 7. do 10. septembra.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO