Biološki pasoši obavezni za igrače na SP-u

'Kada sam prvi put dobio tablete, postao sam dio tima', kazao je Schenk (Reuters)

Svjetska nogometna federacija (FIFA) saopćila je u petak kako će svi igrači na Svjetskom prvenstvu (SP) u Brazilu 2014. godine biti obavezni da imaju biološki pasoš.

Krovna kuća svjetskog nogometa namjerava, u okviru borbe protiv dopinga, prvi put uvesti praksu bioloških pasoša na ovogodišnjem Kupu konfederacija, kojem će također domaćin biti najveća južnoamerička država.

Delegacija Svjetske antidoping agencije (WADA) sastala se u petak sa zvaničnicima FIFA-e u švicarskom Cirihu, kada je i dogovorena nova metoda borbe protiv dopinga u nogometu.

“Veoma smo zadovoljni popsvećenošću FIFA-e da se uvede praksa biloških pasoša”, kazao je predsednik WADA-e John Fahey.

Biološki pasoši se smatraju najefektnijom metodom detekcije nedozvoljenih supstanci u organizmu, kao što je krvni doping EPO.

Hormonalno profiliranje

Prvi put je FIFA uvela testiranje na EPO na SP-u 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, kada su svi igrači morali proći antidoping testove i tada nijedna analiza nije pokazala pozitivan rezultat.

Iz FIFA-e dodaju da će razviti projekt za hormonalno profiliranje, što je nova inicijativa u suradnji s laboratorijem WADA-e u Švicarskoj.

WADA je registrirala 28,587 uzoraka za testiranje na doping diljem svijeta u 2011. godini, s tim da ih je 119 bilo pozitivno na doping, a od toga je 40 slučajeva korištenja kanabisa i 19 anaboličnih steroida.

Izvor: Agencije