Dogovor Hrvatske i Srbije o navijačima

Savez-domaćin neće izdvajati poseban dio ili cijelu tribinu za dolazak gostujućih navijača (AFP)

Hrvatski nogometni savez (HNS) i Fudbalski savez Srbije (FSS) saopćili su u četvrtak da za kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo (SP) između Hrvatske i Srbije neće biti organiziranog prevoza gostujućih navijača, kao što je i najavljivano ranije.

“U skladu s dobivenim preporukama od Svjetske (FIFA) i Evropske nogometne federacije (UEFA) te nadležnih institucija obje države, zajednički je odlučeno da za dvije sljedeće kvalifikacijske utakmice A grupe između Hrvatske i Srbije ne bude organiziranog vođenja navijača gostujućih ekipa. Odluka je bazirana na činjenici da se u oba slučaja radi o utakmicama visokog rizika i zaključeno je da je ovo najbolje moguće preventivno djelovanje”, kaže se u saopćenju objavljenom na službenim stranicama HNS-a.

Prva utakmica između Hrvatske i Srbije bit će odigrana 22. marta u Zagrebu, dok je uzvrat 6. septembra u Beogradu, prenosi Hina.
Sastanak predstavnika dva saveza održan je “u cilju najbolje organizacije predstojećih kvalifikacijskih utakmica za odlazak na SP 2014. godine u Brazilu i na njemu su razmotreni i zajednički dogovoreni brojni sportski, sigurnosni i ostali tehnički detalji predstojećih susreta”.

Samo službene delegacije

“Posebnim sporazumom između dva saveza, baziranom prije svega na potpisanom Protokolu o natjecanju kvalifikacijske A grupe za odlazak na SP, koji je potpisan u Briselu 23. novembra 2011. godine, definirane su određene specifičnosti sljedećih utakmica. Potpisani dodatni Sporazum između HNS-a i FSS-a bit će istovremeno primjenjivan za obje predstojeće utakmice”, dodaje se u saopćenju.

Stoga je na sastanku u četvrtak vezano za ulaznice zaključeno da savezi za međusobne utakmice u Hrvatskoj i Srbiji neće organizirati dolazak gostujućih navijača i odustaju od bilo kakvih potreba za potražnjom navijačkih ulaznica za pripadnike svoje selekcije.

Savez-domaćin u organizacijskom smislu neće izdvajati poseban dio ili cijelu tribinu za dolazak gostujućih navijača, pa u sistemu prodaje ulaznica neće biti onih namjenjenih gostujućim navijačima.

Gostujući savezi će na obje utakmice predstavljati samo članovi službenih delegacija u ograničenom broju, o kojem će biti postignut poseban dogovor, kaže se u saopćenju i dodaje da će o ovom sporazumu dva saveza bit će obaviještena FIFA.

Izvor: Agencije