Makedonci razočarani zbog odluke o hrvanju

Makedonski hrvači razočarani su zbog najave o mogućnosti izbacivanje njihovog sporta sa Olimpijskih igara (OI) 2020. godine.

Kažu da će Makedonija kao regionalna hrvačka sila izgubiti sigurne olimpijce, izvijestila je iz Skoplja novinarka Al Jazeere Milka Smilevska.

Rogge će pokušati da zadrži hrvanje u programu OI 2020.

Suočen sa talasom kritika iz cijelog svijeta predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Jacques Rogge najavio je sastanak sa rukovodstvom Međunarodne hrvačke federacije (FILA) kako bi razmotrili mogućnost da taj drevni sport sačuva mjesto u programu Olimpijskih igara.

Rogge je potvrdio da je u srijedu bio u kontaktu sa predsjednikom FILA-e Raphaelom Martinettijem, istakavši da je “ohrabren odlučnošću ovog sporta da napravi izmjene i bori se za svoje mjesto”.

“Dogovorili smo se da se nađemo prvom prilikom i razgovaramo o tom važnom pitanju. On je obećao da će se hrvanje prilagoditi kriterijima i boriti za eventualno uključenje na Igrama 2020.”, rekao je Rogge.

Hrvanje, koje ostaje u programu Olimpijskih igara 2016. u Rio de Janeiru, ima, dakle, šansu da ostane listi sportova i 2020. ako uspije da odlučnom reakcijom uvjeri MOK da preinači odluku od utorka.

Nadaju se da bi duga tradicija koju hrvanje ima na OI trebala pomoći da ovaj sport ostane dio najvećeg sportskog takmičenja na svijetu.

Neizvjesno je da li će makedonski mali hrvači imati pravo da nastupe na OI 2020. godine. Svakodnevno treniraju hrvanje u najtrofejnijem klubu u Makedoniji – Liriji.

Nedavno je izgrađena nova sala, gdje, zajedno sa tri trenera, usavršavaju hrvačke tehnike slobodnim stilom.

Trener u klubu Lirija Betim Vranezi je rekao: “U Skoplju je hrvanje najpopularniji sport. Sala za vježbanje je u dvorištu osnovne škole Lirija. Svakodnevno dolaze dječaci koji počinju vježbati. Iz ove sredine izašao je veliki broj hrvača.”

Zlatna medalja

U klubu Lirija trenirao je i olimpijac Šaban Trstena, koji je 1984. godine osvojio zlatnu medalju.

Njegov drug Čedo Nikolovski, aktuelni predsjednik Hrvačke federacije Makedonije, kaže da je olimpijski nastup neprocjenjivo iskustvo za svakog sportistu.

Nikolovski je, zajedno s Trstenom, 1988. godine nastupio u Seulu. Na tim Igrama Trstena je osvojio srebrenu medalju, a Nikolovski deveto mjesto.

Kaže da će Makedonija izgubiti mnogo ako hrvanje ne bude olimpijski sport.

“Makedonija će najvjerovatnije izgubiti sigurne olimpijce i ostati bez dobrih rezultata. Sada imamo tri-četiri kvalitetna hrvača, koji bi na sljedećoj Olimpijadi u Rio De Janeiru sigurno napravili odlične rezultate”, ocijenio je Nikolovski.

Makedonski hrvači učestvuju na OI od 1968. godine. Nisu se uspjeli kvalificirati samo na posljednje OI u Londonu zbog povreda.

Nikolovski se nada da će hrvanje ostati olimpijski sport zato što, kako kaže, zajedno s atletikom, ima najdužu tradiciju na OI još od prvih modernih 1896. godine u Atini.

Izvor: Al Jazeera i agencije