Male tajne namještanja nogometnih utakmica

Čižmek: Oni koji žele namjestiti utakmicu pažljivo provjeravaju sastav ekipe i tako vide ko može biti kupljen (AP)

Svijet nogometa potresaju afere u vezi s namještanjem utakmica. Agencija AP navodi detalje ovog posla, odnosno njegova „nepisana pravila“ koja je tokom suđenja i naknadnih intervjua otkrio Mario Čižmek. On je osuđen za namještanje utakmica 2010. godine u Hrvatskoj nogometnoj ligi.

„Prvo, ove stvari ne možete raditi bez golmana, najvrijednijeg igrača svakog namještanja utakmice“, istakao je Čižmek i dodao kako je jednom morao vratiti novac i otkazati plan, jer čuvar mreže nije htio učestvovati.

Svi igrači ne dobijaju isti iznos novca. Golman je najplaćeni u shemi, jer njegove statistike i učinci najviše trpe od zakulisnih igara. Obično oni dobiju dvostruko više od ostalih, a potom slijede odbrambeni igrači. Najmanje dobiju oni iz veznog reda, dok napadači najčešće i ne učestvuju u „akciji“.

Oni koji žele namjestiti utakmicu pažljivo provjeravaju sastav ekipe i tako vide ko može biti kupljen. Mlađi nogometaši se mogu pridobiti sa manje novca i lako se manipulira njima. Na udaru su i oni iskusniji, kojima su karijere na zalasku, te oni koji su u finansijskim problemima, ističe Čižmek.

Pažljiv odabir

Što je više nogometaša uključeno, to je bolje za organizatore. Bivši hrvatski nogometaš naveo je kako je obično bila riječ o šest od 11 igrača na terenu, da bi se potom taj broj povećao na osam. U nekim slučajevima „pomoć“ su bili i „podmazani“ zvaničnici meča, pa i treneri.

Lošiji tim koji namjerno gubi privlači manje pažnje zvaničnika takmičenja, nego kada dobra ekipa bude poražena od onih koji su očiti autsajderi. Čižmekov tim je izgubio toliko utakmica, sve korektnih, u prvoj polovini sezone, da još šest poraza nije bilo ništa čudno.

„I prije smo izgledali jadno, sumnjam da je iko i kasnije primjetio razliku.“

Organizatori namještanja odabiru timove koji su ili bez nada za dobar plasman ili očajni da ne propadnu. Čižmekov tim je ionako bio na putu ka nižem rangu takmičenja, pa je tako postao glavna meta za „štimanje“.

S druge strane jedan od protivnika je očajno trebao pobjedu da ostane u prvoj ligi, tako da je namjerni poraz bila laka odluka koja je donijela dobro objema stranama.

Dokazi protiv igrača

Čižmek je kazao kako je kasnije shvatio da kada igrač jednom postane dio namještanja utakmice – u tome je do kraja karijere. Organizatori imaju dovoljno dokaza protiv igrača da bi on, ako odbije, mogao dobiti doživotnu suspenziju iz nogometa.

Pored toga, sram i krivnja, također, osiguravaju tišinu.

Organizator može povećavati zahtjeve i smanjivati iznos novca sve dok se nogometaš ne povuče ili ne bude uhapšen, a neki od onih koji učestvuju u ovom poslu na kraju počine samoubistvo.

Izvor: Agencije