Bloomberg: Brazil prvak, BiH u osmini finala

Većina medija i analitičara proglašava Brazil glavnim favoritom SP-a iduće godine (EPA)

Brazil će biti novi svjetski šampion u nogometu – u finalnom meču Svjetskog prvenstva iduće godine domaćin će pobijediti Španiju sa 1:0, prognozira Bloomberg Sports, jedna od vodećih svjetskih agencija za sportsku analizu.

Prema analitičkoj simulaciji ove kompanije, Bosna i Hercegovina će proći grupu F i u osmini finala izgubiti od Francuske, dok će Hrvatska ispasti još u grupnoj fazi takmičenja.

Bloomberg Sports je napravio analizu u kojoj su svaku utakmicu na turniru simulirali 100.000 puta.

Prethodno je svakoj reprezentaciji dodijeljen koeficijent, na koji su utjecali forma, kvalitet, rejting, klimatski uslovi…

Stop za Urugvaj

Prema istoj projekciji, iz gupe A s Brazilom u sljedeći krug ide Meksiko, kojem je Bloomberg Sports dao 43,6 posto šansi.

U ovoj grupi Hrvatska ima 38,3 posto, dok je Kamerun autsajder sa 18 posto šanse da se nađe među 16 najboljih reprezentacija na SP-u.

Prema Bloomberg Sportsu, najizjednačenija je gupa D, iz koje će prolaz u osminu finala osigurati Italija i Engleska, dok će Urugvaj ispasti.

Analiza pokazuje da će iz grupe F Argentina i Bosna i Hercegovina proći u osminu finala, a da će otpasti Nigerija i Iran.

U osmini finala “Zmajevi” će izgubiti od Francuza sa 1:2.

Identičnim rezultatom Njemačka će u četvrtfinalu izbaciti Francusku.

FanAnalytics favorizira Hrvatsku

Bloomberg Sports najviše šansi za polufinale daje Brazilu (49,5 posto), Argentini (36,7 posto), Njemačkoj (32,4 posto) i Španiji (29,3 posto).

Projekciju rezultata na budućem SP-u u Brazilu objavljuje i specijalizirani nogometni blog FanAnalytics.

I ovaj medij dijeli mišljenje da je Brazil najveći favorit, ispred Kolumbije, Argentine i Španije.

Ovaj blog, također, najavljuje da će Bosna i Hercegovina izgubiti u osmini finala, ali od Ekvadora, dok će Hrvatska u osmini finala igrati s Čileom i izgubiti.

Izvor: Agencije