Zdravstveno stanje Schumachera i dalje teško

Neurohirurg iz Pariza je hitno prebačen u Grenobl kako bi nadgledao liječenje Michaela Schumachera (EPA)

U ponedjeljak navečer je zdravstveno stanje legandarnog vozača Formule 1 Michaela Schumachera, koji je u komi nakon pada na skijanju, i dalje nepromijenjeno.

Iz Univerzitetske bolnice u Grenoblu su objavili kako u ponedjeljak više neće davati informacije o njegovom zradstvenom stanju.

Njemačka agencija DPA objavila je kako će doktori iz Grenobla održati novu konferenciju za novinare u utorak.

U ponedjeljak je objavljeno da je 44-godišnja njemačka automobilska zvijezda u kritičnom stanju, u umjetnoj komi, s teškim povredama glave i izljevom krvi u mozak.

U bolnici su poduzete velike mjere sigurnosti kako bi spriječilo da neko nepozvan uđe u odjel u kojem se nalazi Schumacher, a mediji nagađaju da je to izričita želja njegove porodice.

Podršku njemačkom automobilskom asu pružili su brojne osobe iz sportskog i političkog života, a među njima i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Skijao van staze

Sedmerostruki prvak F1 je, prilikom skijaške nesreće u francuskom zimovalištu Meribel na Alpama, zadobio teške povrede glave, prenosi agencija Reuters.

Ljekari su ga operirali po drugi put tokom noći sa nedjelje na ponedjeljak, navode njemački dnevnik Bild i francuski list Dauphine Libere na svojim internetskim stranicama.

Bild piše kako su ljekari morali bušiti rupe na lobanji Schumachera kako bi smanjili unutrašnji pritisak, no nije naveo izvore.

Schumacher, penzionirana zvijezda F1, doživio je nesreću u nedjelju ujutro dok je skijao van staze.

Njegova menadžerica Sabine Kehm u nedjelju navečer je saopćila: “Pretrpio je povrede glave i pao u komu, što je zahtijevalo hitni neurohirurški zahvat. Ostaje u kritičkom stanju.”

Francuska Planinska žandarmerija navela je kako je Schumacher nosio kacigu kada je pao u skijalištu Meribel.

Policijska istraga

Primljen je u bolnicu u obližnjem gradu Moutiersu, a potom je prebačen u Grenoble, dodaju iz žandarmerije.

Neurohirurg iz Pariza je hitno prebačen u Grenobl kako bi nadgledao liječenje Schumachera.

Christophe Gernigon-Lecomte, direktor skijališta Meribel, naveo je kako ne zna koliko je teška povreda.

“Policija trenutno provodi istragu kako bi utvrdila zbog čega je došlo do pada”, kazao je on i dodao kako je Schumacher, koji, navodno, posjeduje neku nekretninu u skijalištu, udario glavom u stijenu dok je skijao van piste blizu žičare “Dent de Burgin”.

Izvor: Al Jazeera i agencije