Sud: Mamić nije poticao na nasilje i mržnju

Zdravko Mamić nije bio na Sudu na objavi presude (Pixsell)

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić nepravomoćno je oslobođen optužbe da je u ožujku u radijskoj emisiji poticao na nasilje i mržnju prema ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću i pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Sudac zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Rafael Krešić ustvrdio je u obrazloženju presude da je Mamić u spornim izjavama izražavao osobni animozitet prema Jovanoviću, ali da u tom slučaju nije bilo poticanja na nasilje i širenje mržnje, prenosi Hina.

“Da imamo optužbu za uvredu časti i ugleda i da je optužnica postavljena manje ambiciozno, zanimljivo bi bilo vidjeti kakva bi bila odluka”, kazao je sudac.

Mamićeva izjava na radiju Soundset da je Jovanović “hrvatomrzac” i spominjanje njegove nacionalne pripadnosti, po ocjeni suca, nije bila motivirana time da bi čelnik Dinama druge poticao da mrze Jovanovića, ili pripadnike srpske nacionalne manjine.

‘Brutalna uvreda’

Iako se radi o brutalnoj uvredi i neprihvatljivom izražavanju osjećaja, sudac je zaključio da tu nije riječ o javnom poticanju na mržnju.

Prije izricanja presude Jovanović je saslušan kao svjedok, pri čemu je ustvrdio da je Mamić svjesno i namjerno iskazivao govor mržnje samo zato što je on pripadnik srpske nacionalne manjine.

Jovanović je kazao da je Mamić stvarao neprijateljsko okruženje prema njemu, njegovim roditeljima i pripadnicima srpske nacionalne manjine, koja se zbog toga mogla osjećati ugroženo i zabrinuto za svoju sigurnost.

Tužiteljstvo je najavilo žalbu na oslobađajuću presudu. Tužitelji za Mamića traže kaznu od godinu dana zatvora, koja bi bila zamijenjena radom za opće dobro.

Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković rekla je da se njezin branjenik svojim izjavama refereirao na Jovanovićeve ranije izjave, koji je za Mamića govorio da je “dio močvare koju treba isušiti”.

Čelnik Dinama nije bio na objavi presude.

Izvor: Agencije