Djeca unose pirotehniku na engleske stadione

Osam incidenata je prijavljeno u sezoni 2010-11, 72 tokom sezone 2011-12, a čak 172 u prošloj takmičarskoj godini (EPA)

Djeca, od kojih neka imaju samo osam godina, koriste se kako bi se pronijela pirotehnička sredstva na nogometne stadione engleske Premier lige, navodi se u istraživanju objavljenom u utorak.

Istraživanje, koje je provela Premier liga među više od 1.600 navijača, otkrilo je kako je trećina navijača bilo direktno na udaru baklji i sličnih sredstava, dok ih je 86 posto izrazilo zabrinutost za svoju sigurnost.

U proteklih nekoliko sezona došlo je do porasta korištenja pirotehnike na mečevima elitnog ranga engleskog nogometa, a u oktobru je pomoćni sudija pogođen dimnom bombom sa tribina na domaćem meču Aston Ville.

Baklje iz ruksaka

Istraga je pokazala i snimak sa jednog terena Premier lige na kojem se vidi kako dječak iz svog ruksaka dijeli pirotehniku odraslim navijačima.

Premier liga, Nogometna liga (drugi, treći i četvrti rang takmičenja) i Nogometni savez Engleske pokrenut će kampanju kojom će podsjećati navijače da je protivzakonito unositi ovakva sredstva na utakmice.

“Ono što najviše pogađa je činjenica kako je povećana umiješanost djece u porast korištenja pirotehnike”, navodi se u saopćenju Premier lige.

“Nije neuobičajeno da ‘mule’ unose pirotehniku na stadione za druge osobe, a u jednom incidentu iz prošle sezone otkriveno je kako je dijete od osam godina pomagalo pri korištenju pirotehnike. Ovo dijete je došlo na stadion s ovim sredstvima u svom ruksaku, a potom ih je dijelilo članovima grupe odraslih koji su ih potom koristili.”

Teške povrede

U posljednje tri godine došlo je do velikog porasta korištenja pirotehnike u engleskom nogometu.

Osam incidenata je prijavljeno u sezoni 2010-11, 72 tokom sezone 2011-12, a čak 172 u prošloj takmičarskoj godini.

Tokom ove sezone već je prijavljeno 96 incidenata.

“Navijači vjerovatno vide snimke sa terena iz ostatka Evrope, gdje se vidi mnogo dima i svjetla od pirotehničkih sredstava, i misle kako se tako pravi dobra atmosfera, ali to nije tačno”, kazao je britanski ministar policije Damian Green.

“Baklje su veoma opasne i mogu izazvati teške povrede. Veoma smo sretni da na našim terenima dugo godina niko nije teško povrijeđen ili poginuo tokom korištenja baklji.”

Izvor: Agencije