BiH i Hrvatska, za sada, u četvrtom ‘šeširu’

Žrijeb za Svjetsko prvenstvo će biti održan u petak u Costa do Sauipe u brazilskoj saveznoj državi Bahia (EPA)

Međunarodna nogometna federacija objavila je u utorak četiri grupe uoči žrijeba Svjetskog prvenstva, koje će biti održan u petak, 6. decembra, u Costa do Sauipe u brazilskoj saveznoj državi Bahia.

Reprezentacije Bosne i Hercegovine i Hrvatske smještene su u četvrtom “šeširu”, u kojem se nalazi još sedam evropskih reprezentacija – Holandija, Italija, Engleska, Portugal, Grčka, Rusija i Francuska.

U prvu grupu, među osam nosilaca, uvršteni su domaćin Brazil, Španija, Njemačka, Argentina, Kolumbija, Belgija, Urugvaj i Švicarska, prenosi Hina.

U drugu grupu uvrštene su preostale dvije južnoameričke (Ekvador, Čile) te pet afričkih reprezentacija (Nigerija, Kamerun, Gana, Obala Slonovače, Alžir).

U trećem “šeširu” su četiri azijske (Japan, Južna Koreja, Iran, Australija) i četiri reprezentacije iz zone CONCACAF (Meksiko, SAD, Honduras, Kostarika).

Žrijeb u petak

Kako je u četvrtoj grupi devet, a u drugoj sedam reprezentacija, u petak će žrijebom, prije glavnog žrijeba, biti određeno koja će evropska reprezentacija biti prebačena u drugu grupu, kako bi bile formirane četiri grupe po osam reprezentacija.

Žrijeb grupa za SP bit će održan u petak u 17 sati po srednjoevropskom vremenu.

Prva grupa: Brazil, Španija, Njemačka, Argentina, Kolumbija, Belgija, Urugvaj, Švicarska.

Druga grupa: Obala Slonovače, Gana, Alžir, Nigerija, Kamerun, Čile, Ekvador.

Treća grupa: Japan, Iran, Južna Koreja, Australija, SAD, Meksiko, Kostarika, Honduras.

Četvrta grupa: Holandija, Italija, Engleska, Portugal, Grčka, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Rusija, Francuska.

Blatter najavio spektakl

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter najavio je kako nas u petak očekuje spektakl na žrijebu za SP.

“SP je spektakl, no to nije dovoljno. Danas i žrijeb moram biti pravi spektakl, vidjet ćete u petak”, najavio je prvi čovjek svjetskog nogometa nakon sjednice Organizacionog odbora FIFA-e u gradu Costa do Sauipe.

Blatter je istaknuo kako se u Brazilu osjeća uzbuđenje zbog SP-a, koji će biti održan od 12. jula do 13. jula iduće godine.

“Vjerujem kako je tako i u ostatku svijeta”, dodao je Švicarac.

Blatter se osvrnuo i na činjenicu što još šest stadiona nije završeno.

Najgora situacija je u Sao Paolu, gdje se prije nekoliko dana dogodila nesreća, u kojoj su poginula dva radnika, a jedan je teško povrijeđen.

Prilikom pada dizalice srušio se i dio tribine.

“Žalim zbog tragedije koja se dogodila u Sao Paolu. Međutim, do početka SP-a sve će biti gotovo na vrijeme. Preostali radovi na stadionima koji nisu završeni su toliko mali da će uskoro sve biti gotovo. Neće biti problema niti u Sao Paolu, gdje će biti otvaranje SP-a”, najavio je predsjednik FIFA-e.

Izvor: Agencije