Vincent Tan većinski vlasnik FK Sarajevo

Malezijski milijarder Vincent Tan, uz engleski klub Cardiff City, postao je većinski vlasnik i Fudbalskog kluba Sarajevo.

Potpredsjednik Sarajeva Edis Kusturica potvrdio je za Al Jazeeru da je Vincent Tan stekao dominantnu upravljačku strukturu.

Gostujući u programu Al Jazeere, Kusturica je pojasnio kako Tan nije vlasnik kluba, već dominantan nosilac prava upravljanja i rukovođenja klubom, s obzirom da je klub još uvijek registriran na bazi Zakona o udruženjima i fondacijama, gdje ne postoji vlasništvo u smislu korporativnog načina.

Napravili su, kaže Kusturica, jedan koncept gdje netko na bazi novčanih uloga i participaciji u novcu stječe dominantna upravljačka i glasačka prava.

Tako je Tan u ovom trenutku dominantni vlasnik upravljačkih prava, što mu garantira pravo na postavljanje Skupštine, Upravnog i Nadzornog odbora i dalje u hijerarhiji u skladu sa Statutom. 

Kusturica nije želio govoriti o tome koliko novca s Vincentom Tanom ulazi u FK Sarajevo, rekavši da je to poslovna tajna te da su potpisane izjave o provjerljivosti.

“Ulazi novca koliko smo se dogovorili s gospodinom Tanom, on je otvoren i za daljnja investiranja u klub, u skladu s našim budžetom koji smo napraviloi za tri godine”, rekao je Kusturica.  

Nogometna akademija

Što se tiče planova za buduće razdoblje, Kusturica je rekao kako postoje planovi koje su strukturirali na bazi 3-godišnjih planova. Plan je tako, kaže Kusturica, napraviti nogometnu akademiju koja će najkasnije za 3 godine početi proizvoditi igrače koji će koštati mnogo više nego je današnja realna cijena igrača.

Pritom se referiraju na akademiju Dinama, Partizana i Maribora kao, kako je naveo, pozitivnih primjera kako raditi s mladim igračima.

Podrška će biti akademija Cardiff Cityja i njihovi stručnjaci, na temelju toga u klubu namjeravaju napraviti svoju organizacijsku shemu, a akademija bi s radom trebala početi u sredinom veljače.

Kusturica kaže kako se radi na osiguravanju zemljišta za sportske terene na području općine Ilidža.

U klubu tako očekuju zamah i restrukturiranje u smislu proizvođenja mladih igrača, što će dovesti, smatra Kusturica, i do boljih rezultata.

Potpredsjednik Sarajeva naglasio je da se kapital može osigurati i redovnim sudjelovanjem u europskim natjecanjima te imaju visoke ambicije i želje da se što dulje zadrže u tim natjecanjima, a ne da igraju epizodnu ulogu.

Osnivanje kompanija

Što se tiče dugova, Kusturica kaže kako su izvršili gotovo sve reprograme i restrukturiranje dugova o povjeriocima te očekuje da će najkasnije krajem siječnja svi računi biti deblokirani, što će im omogućiti da ‘lakše dišu’, ali i preuzmu neke druge aktivnosti.

Kusturica je naglasio da pritom naročito misli na osnivanje kompanija koje će biti profitabilne jer je u ovom trenutku FK Sarajevo kao udruženje neprofitabilna kompanija.

Krenut će se, kaže, zajedno s Tanom u osnivanje kompanija za nekretnine, marketing, turizam, koje će ostvarivati profit, a time bi se pokušalo osigurati i samofinanciranje kluba.

Na pitanje je li dovođenje Roberta Jarnija kao trenera odrađeno u skladu sa željama novog vlasnika, potpredsjednik Sarajeva je odgovorio da nije, već je to bila njihova analiza kako bi učinili iskorak, ali da su se s njim konzultirali te da je on dao suglasnost.

Kusturica je također rekao kako navijači kluba mogu biti mirni što se tiče boja i grba kluba, da postoji klauzula u sporazumu o tome te se ne može dogoditi nešto slično onome u Cardiff Cityju, gdje je nakon Tanovog preuzimanja kluba promijenjena tradicionalna boja dresova.

Deveti najbogatiji Malezijac

Sarajevo je tako postalo prvi klub u regiji sa dominantnom vlasničkom strukturom jednog azijskog biznismena.

Uskoro se očekuje i formiranje novog Upravnog odbora Fudbalskog kluba Sarajevo, nad kojim će novi vlasnik imati potpunu kontrolu.

Novi Upravni odbor bi, prema pisanju medija, trebali činiti kadrovi iz Sarajeva, Engleske i Malezije.

Tan je 2010. godine postao većinski vlasnik Cardiff Cityja, a deveti je najbogatiji Malezijac, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 1,3 milijarde dolara. Stekao ga je kao čelnik i većinski vlasnik malezijske tvrtke ‘Berjaya Corporation Berhad’.

Tvrtku je prošle godine prepustio najstarijem sinu. Tan je vlasnik i društvene mreže Friendster.com 

Izvor: Al Jazeera