Robert Jarni novi trener FK Sarajevo

Jarni: Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da ćemo osvojiti titulu prvaka BiH, ali da ćemo dati sve od sebe da to i učinimo - obećavam (Anadolija)

Hrvatski stručnjak Robert Jarni u ponedjeljak je potpisao jednoipogodišnji ugovor sa FK Sarajevo, a tom prilikom je kazao kako sa novim klubom želi osvajati trofeje, javlja agencija Anadolija.

„Sa čelnicima Sarajeva postigao sam dogovor u 10 minuta. To je klub koji je napravio veliki iskorak, koji će teško tko uraditi u našoj regiji. Klub je na pravom putu. Ima velike ambicije, mlad igrački kadar i dobru organizaciju. Organizacija je sve, kako u životu tako i u sportu“, rekao je Jarni, naglasivši da je odlično primljen u gradu i klubu, povukavši paralelu između Splita i Sarajeva.

„Ovdje i u Splitu dosta je toga sličnoga – dragi i dobri ljudi, fanatici za nogometom.“

Neprimjereno pitanje o plati

Na pitanje koliku će platu imati u FK Sarajevo, Jarni je odgovorio: „To je neprimjereno pitanje“, a potom pojasnio da mu ne nedostaje iskustva u trenerskom poslu.

„Radio sam u Hajduku, a Hajduk i Sarajevo su veliki klubovi i uvijek žele trofeje. To i ja hoću. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da ćemo osvojiti titulu prvaka BiH, ali da ćemo dati sve od sebe da to i učinimo, obećavam. Dolazak u Sarajevo za mene je čisti izazov“, kazao je bivši hrvatski reprezentativac tokom konferencije za novinare u glavnom gradu BiH.

Jarni je kazao i to kako je upoznat sa situaciju u Premijer ligi BiH, te da je veoma zanimljiva.

„U usporedbi sa Hrvatskom nogometnom ligom, vidio sam da ovdje i oni tzv. mali mogu dobiti pet-šest najboljih timova, tako da moraš biti oprezan u svakoj utakmici. U Hrvatskoj je liga sa 10 klubova pun pogodak, jer se dobija na kvalitetu. Da li bi trebalo skratiti i bh. ligu na 10 klubova pitanje je za Nogometni savez BiH“, kazao je novi strateg tima sa Koševa i dodao:

„Plasman reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazil fantastična je stvar za bh. nogomet, ali i za cijelu državu.“

Dvije reprezentacije, dva sporta

Jarni je bio član zlatne generacije mlade reprezentacije bivše Jugoslavije (do 20 godina), koja je 1987. u Čileu postala prvak svijeta.

Također, sa mladom reprezentacijom (U-21) nekadašnje zajedničke države bio je viceprvak Evrope na šampionatu u Rusiji 1990. godine. Nastupajući za seniorski nacionalni tim Hrvatske 1998. godine bio je treći na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

U sjajnoj karijeri igrao je sa velikim uspjehom za splitski Hajduk, te velikane Real Madrid i Juventus.

Zanimljivo, nastupio je za dvije države i bio je reprezentativac u dva sporta. Jarni je bio član državnog tima bivše Jugoslavije, a potom i Hrvatske, a bio je i reprezentativac Hrvatske u malom nogometu (futsalu), odigravši dvije utakmice u kojima je postigao dva gola.

Trenersku karijeru počeo je 2007. godine. Vodio je kratko Hajduk, dok je 2010. bio trener Istre iz Pule.

Posljednje dvije godine radio je u omladinskim selekcijama Hajduka.

Izvor: Agencije