Dvostruko bodovanje posljednje trke Formule

Sezona u Formuli 1 najranije će početi utrkom za Veliku nagradu Kanade 14. juna (EPA)
Sezona u Formuli 1 najranije će početi utrkom za Veliku nagradu Kanade 14. juna (EPA)

Međunarodna automobilska federacija (FIA) objavila je da će od sljedeće sezone posljednja trka za prvenstvo svijeta u Formuli 1 biti bodovana dvostruko.

Tako će pobjednik posljednje trke dobiti 50 bodova, drugo mjesto donosit će 36, treće 30 i tako dalje za prvu desetoricu.

FIA je ovu odluku obrazložila nastojanjem da se u takmičenje unese što više uzbuđenja i da borba za titulu ostane što duže otvorena.

Nijemac Sebastian Vettel, četvorostruki uzastopni prvak, ove godine je trijumfom na Velikoj nagradi Indije osigurao titulu tri trke prije kraja svjetskog prvenstva.

Posljednja trka Formule 1 sljedeće sezone vozi se za Veliku nagradu Abu Dhabija 23. novembra 2014. godine. 

Izostavljanje utrka

Međunarodna automobilska federacija je prethodno odlučila iz kalendara Formule 1 za sljedeću godinu izostaviti utrke za veliku nagradu New Jerseya (SAD), Meksika u Mexico Cityu i Južne Koreje u Yeongamu.

VN New Jerseya trebala je prvi put biti održana ove godine, ali je otkazana zbog finansijskih razloga. U Meksiku se neće dogoditi povratak F1 nakon 22 godine, jer staza nije gotova, a Južna Koreja je izgubila utrku zbog vrlo slabe posjećenosti i opće nepopularnosti među vozačima.

U kalendaru će tako biti 19, umjesto dosadašnje 22 utrke, a ranije su čelnici FIA-e odlučili da se 2014. godine ne vozi VN Indije.

Prvi put će se VN voziti u Rusiji i to u olimpijskom gradu Sočiju 12. oktobra, a nakon deset godina u kalendar se vraća i VN Austrije u Spielbergu 22. juna.

Izvor: Agencije


Povezane

Iz kalendara Formule 1 izostavljene utrke za veliku nagradu New Jerseya (SAD), Meksika u Mexico Cityu i Južne Koreje u Yeongamu.

04 Dec 2013

Njemački vozač u bolidu Red Bulla pobijedio na posljednjoj utrci sezone, Velikoj nagradi Brazila u Sao Paolu, a s devetom uzastopnom pobjedom i ukupno 13. u sezoni izjednačio važeće F1 rekorde.

24 Nov 2013
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO