Tour de France gostuje u Sarajevu

Direktor Tour de France, najveće biciklističke utrke na svijetu, Christian Proudhomme gost je Sarajeva. Popularni Tour ove je godine proslavio 100. izdanje, a naredne godine će biti pokrovitelj utrke Grand prix Sarajevo, kojom će biti obilježeno 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Ulicama Sarajeva biciklisti će voziti pod pokroviteljstvom najpopularnije svjetske utrke. U srijedu su predstavljene etape Grand prix Sarajeva, a tim povodom u glavni grad Bosne i Hercegovine doputovao je i Prudhomme.

On je gradonačelniku Sarajeva Ivi Komšiću uručio žutu majicu s potpisima pobjedničke ekipe ovogodišnjeg Toura.

“Nama je jako važno što ćemo napraviti takvu utrku, jer ćemo dovesti i nekadašnje pobjednike Tour de France – dvojicu peterostrukih osvajača, velikog Eddyja Merckxa i Bernarda Hinaulta, kao i Bernarda Tavanua. Želimo odavde poslati lijepu poruku”, kazao je Prudhomme.

Sarajevo je u svojoj historiji bilo domaćin velikih sportskih događaja, poput Zimskih olimpijskih igra 1984. godine, ali nikad biciklističke utrke na vrhuskom nivou.

Za mlade generacije

„Za Sarajevo će ovo biti jedan od najvećih sportskih događaja, prilika da se predstave prirodni uslovi da za organizaciju velike utrke. Grand prix Sarajevo je dionica duga 140 kilometara, na njoj će, između ostalih, učesvovati 140 profesionalnih biciklista iz 40 država svijeta“, izvještava iz Sarajeva reporter Al Jazeere Haris Slato.

“Koliko sam ja upućen, ovdje ljudi žele napraviti utrku, Grand prix koji će imati veliku tradiciju. Ali, treba ići postepeno i raditi stvari koje su neophodne da bi se to omogućilo. Nadam se da ćemo i u budućnosti nastaviti saradnju i napraviti  lijepu stvar za mlade generacije”, rekao je Prudhomme.

Dvadeset drugog juna 2014. godine Grand prix Sarajevo će krenuti iz Istočnog Sarajeva, a takmičari će imati zadatak da, preko Igmana, Kiseljaka, Visokog i Vogošće, dođu do cilja na sarajevskoj Baščaršiji.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Jubilarno izdanje Toura počet će 29. juna 2013. godine na Korzici, a na putu ka Parizu biciklisti će najveće izazove i ovog puta imati u Alpama.

Published On 24 Oct 2012

Bradley Wiggins (Sky) pobjednik je 99. izdanja najveće svjetske biciklističke utrke, koja je završila u nedjelju u Parizu.

Published On 22 Jul 2012

U toku je petnaesta etapa najveće svjetske biciklisičke trke, Tour de Francea. No, policijska istraga jučerašnje 14. etape još traje. Veliki broj biciklista susreo se sa neočekivanim problemima nakon što je neko na stazu kojom su vozili prosuo eksere.

Published On 16 Jul 2012
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO