Disciplinski postupak FIFA-e protiv Šimunića

Di Canio je u decembru 2005. godine, nakon pobjede protiv Livorna, salutirao s visokom uzdignutom desnicom (EPA)

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) pokrenula je disciplinski postupak protiv hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića zbog pronacističkog skandiranja poslije utakmice baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo 2014. godine protiv Islanda u utorak.

„Disciplinski postupak je pokrenut u vezi slučaja Šimunić“, kaže se u saopćenju FIFA-e.

Hrvatski nogometaš je poslije meča, u kojem je Hrvatska izborila plasman na Mundijal, skandirao prema tribinama „Za dom“, a navijači su odgovarali „Spremni“.

Izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović u petak je kazao kako je Šimunićevo ponašanje „neprimjereno“.

„Mi ne bježimo od Šimunićevog poteza, ali ljudski je griješiti. Naš šokira što se u zadnjih nekoliko sati sručila lavina na našeg igrača. Šimunić je danas bio u savezu i dao je priopćenje koje će uskoro biti objavljeno. On je zgrožen činjenicom da bi njegova gesta imala veze s ustaštvom. Svi koji ga poznaju, znaju da on nije to mislio. On kreće u pravnu bitku, a imat će i podršku Saveza u tome – rekao je on. 

Neprimjereni potez Šimunića podsjetio je na slične primjere iz svijeta sporta.

Najpoznatiji su slučajevi bivšeg italijanskog nogometaša, a sada trenera Paola di Cania, grčkog nogometaša Giorgosa Katidisa, bivšeg golmana australske reprezentacije Marka Bosnicha, te bivšeg lidera Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Maxa Mosleyja.

Pozitivno lice Italijana

Ljubimac navijača Lazija, Di Canio „proslavio“ se rečenicom: „Nisam rasist, ja sam fašist“. On se, u aprilu ove godine kada je preuzeo engleski Sunderland, branio kako to nije rekao, no nikada nije skrivao kako je pobornik Benita Mussolinija čiji portret ima tetoviran na tijelu.

Di Canio je u decembru 2005. godine, nakon pobjede protiv Livorna, salutirao s visokom uzdignutom desnicom zbog čega je kažnjen s jednom utakmicom neigranja i 10.000 eura. Njegov fašistički pozdrav izazvao je osudu javnosti i brojne židovske zajednice u Italiji.

Međutim, on se nije previše uznemirio.

„Pozdravio sam svoje ljude na način koji je za mene simbol pripadnosti grupi koja cijeni prave vrijednosti. Ponosan sam na takve ljude i nastavit ću ih pozdravljati na taj način,” poručio je napadač Lazija.

Dvije godine kasnije, Di Canio se našao na udaru javnosti nakon što je prisustvovao sahrani neofašista Paola Signorellija koji je učestvoao u terorističkom napadu bombom na željezničkoj stanici u Bologni 1980. godine kada je ubijeno 85 osoba.

Signorelli je za učešće u napadu osuđen na osam godina zatvora.

Međutim, Di Canio ima i drugo lice. Uvijek je rado učestvovao u kampanjama protiv rasizma, a 2001. godine dobio je FIFA-inu nagradu za fair play kada je u utakmici protiv Evertona zaustavio akciju i odbio postići gol jer je protivnički golman povrijeđen ležao na terenu.

Bosnichevo salutiranje

U aprilu ove godine nacističkim pozdravom pogodak je proslavio i veznjak atenskog AEK-a Giorgos Katidis. Nogometni savez Grčke je 20-godišnjeg Katidisa kaznio s pet utakmica suspenzije i 1.000 eura kazne, ali i doživotnom zabranom igranja utakmica u grčkim reprezentacijama.

Klub ga je suspendirao do kraja prvenstva.

U oktobru 1996. godine tadašnji golman Aston Ville, Australac hrvatskih korijena, Mark Bosnich „salutirao“ je ispred tribine s navijačima Tottenhama za koje navija veliki broj Jevreja. Bosnich se odmah izvinio, kazavši kako je to bila „neslana šala“.

„Žao mi je zbog gluposti koju sam učinio. Tada mi nije palo na pamet kako bi svojim potezom mogao nekoga uvrijediti ili povrijediti“, kazao je Australac koji je branio i za Manchester United i Chelsea. Vodstvo Nogometnog saveza Engleske (FA) kaznilo ga je s 1.500 eura.

Mosleyjeva afera

Krajem marta 2008. izbio je i veliki skandal u Formuli 1 kada je tadašnji predsjednik Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Max Mosley „ulovljen“ kako se zabavlja s pet prostitutki odjeven u nacističku uniformu.

Filmić je snimljen u jednom londonskom apartmanu uređenom u duhu nacističkih logora za vrijeme Drugog svjetskog rata. Jevrejska udruženja u Velikoj Britaniji zatražila su njegovu smjenu, no uprkos sado-mazo seks skandalu, Mosley je ostao na poziciji predsjednika FIA-e još godinu dana kada ga je naslijedio Francuz Jean Todt.

Hrvatski reprezentativac Šimunić kažnjen je sa 25.000 kuna (3.500 eura) nakon što je Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo protiv njega podiglo prekršajni nalog.

Tužiteljstvo je nogometaša Dinama teretilo zbog prekršaja Zakona o sprječavanju nereda na sportskim takmičenjima jer je raspirivao rasnu mržnju i uznemiravao ostale učesnike javnog okupljanja pa mu je izreklo maksimalnu novčanu kaznu koja prema zakonu iznosi 25.000 kuna.

Šimunić je prijavljen i Etičkom odboru Hrvatskog olimpijskog odbora. Prijavu je poslao ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović poručivši kako je „Šimunić povrijedio dostojanstvo pojedinca, te da je njegovim ponašanjem došlo do diskriminacije na osnovu rase, spola, etike, vjere, filozofskog i političkog mišljenja, kao i do nepoštivanja načela i pravila utvrđenih Olimpijskom poveljom, Etičkim kodeksom Međunarodnog olimpijskog odbora, Zakonom o sportu ili Statutom HOO-a“.

Istragu o Šimunićevom ponašanju nakon utakmice protiv Islanda otvorila je i Međunarodna nogometna federacija (FIFA). Krovna nogometna organizacija za sada istražuje različite izvještaje službenih delegata i skuplja informacije.

Izvor: Agencije