Kovač: Hrvatska ima veliki potencijal

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač je u srijedu s novinarima u Zagrebu podijelio dojmove iz dviju utakmica protiv Islanda u baražu za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

“Svi smo radosni i ponosni zbog plasmana na SP. Dečki su odigrali sjajno i sve što sam zahtijevao igrači su prenijeli na teren. Nedostajao nam je pravi impuls, a on je jučer došao. Nismo imali previše vremena za uigravanje, no sada je ispred nas pola godine kako bi se kvalitetno pripremili za SP”, kazao je on, još jednom se zahvalivši navijačima na sjajnoj podršci, ali i članovima stožera na pet tjedana mukotrpnog rada i raznih analiza.

Jovanović ‘proziva’ Matešu i Šukera

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović zatražio je u srijedu hitno očitovanje predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše i predsjednika HNS-a Davora Šukera o incidentima koji su se dogodili tijekom i nakon nogometne utakmice Hrvatska – Island.
“S obzirom na događaje koji su se zbili u vrijeme i nakon nogometne utakmice Hrvatska – Island, a vezano uz uzvikivanje parola od strane navijača, a također i igrača Josipa ‘Joea’ Šimunića, koji je predvodio neprihvatljive pokliče: ‘Za dom spremni!’ i ‘Hajmo, ustaše!’, ovim putem vas molimo za hitno očitovanje o vašem daljnjem postupanju i poduzimanju mjera u pogledu navedenog”, piše u zahtjevu kojeg je potpisao ministar Jovanović.

Kovač smatra kako “kockasti” mogu još bolje.

“Ova momčad ima veliki potencija, očekujem da se naša igra stabilizira, mora doći do automatizma u svim linijama. Želim da Hrvatska igra moderan, brz i okomit nogomet. Sasvim sigurno, bit će i padova, no uvjeren sam kako ćemo se penjati prema gore”, kazao je.

Prokomentirao je i obrat koji se dogodio u glavama hrvatskih igrača, koji su, nakon niza slabih predstava, odigrali dobre dvije utakmice protiv Islanda.

“Život je čudan, pa tako i nogomet. Dečkima smo vratili samopouzdanje, strah od pogreške u sportu može biti poguban. Pokušali smo ih opustiti, pokazati im da pogreška nije i katastrofa. Vratili smo im samopouzdanje i sigurnost. Nogomet su i prije znali igrati”, otkrio je izbornik.

Nema želja prilikom ždrijeba

Poručio je kako mu je sasvim svejedno koga će dobiti na ždrijebu skupina za SP, koji će biti održan 6. prosinca.

“Nemam nikakve želje, niti cilj. Naš cilj je bio izboriti SP. Sada ćemo imati više vremena za pripreme, za analizu suparnika, izradu plana priprema, praćenje naših igrača”, kazao je.

Kovač u Brazil odlazi tri dana ranije, zajedno s predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Davorom Šukerom, izvršnim predsjednikom Damirom Vrbanoviće, direktorom reprezentacije Zorislavom Srebrićem, povjerenikom za sigurnost Zoranom Cvrkom, te glasnogovornikom HNS-a Tomislavom Pacakom.

Nakon ždrijeba, hrvatska delegacija će krenuti u obilazak mogućih kampova “Vatrenih”.

Kovač se osvrnuo na crveni karton koji je Mario Mandžukić zaradio u susretu protiv Islanda u utorak, no nije želio komentirati neprimjereno skandiranje Josipa Šimunića tijekom slavlja nakon što su “Vatreni” izborili plasman na SP.

Mandžukić je nepotrebnim crvenim kartonom ugrozio svoj nastup na Mundijalu, jer se crveni kartoni iz posljednjih kvalifikacijskih utakmica prenose na svjetska i evropska prvenstva.

Mandžukić će dobiti jednu, možda dvije ili čak i tri utakmice suspenzije, što znači da će Kovač na otvaranju Mundijala biti lišen najboljeg hrvatskog napadača.

Bez komentara o Šimuniću

“Bez obzira na kaznu, Mandžukić putuje na SP u Brazil. Nadam se kako kazna neće biti velika. Volio bih da ne bude niti jedna utakmica, a teško da će dobiti više od dvije utakmice suspenzije”, kazao je Kovač.

Hrvatski izbornik nije želio komentirati potez Šimunića, koji je, nakon utakmice protiv Islanda, plasman na SP “proslavljao” s navijačima uz povike “Za dom… spremni”.

“Očekivao sam vaše pitanje, no nećete dobiti odgovor, jer ne želim ga komentirati. Ja ne trebam sve komentirati, kao što niti drugi ljudi ne trebaju sve komentirati”, poručio je hrvatski izbornik.

Glasnogovornik HNS-a Pacak je dodao kako je svatko odgovoran za svoje postupke i kako će se u slučaju prijave odlučivati o Šimunićevoj odgovornosti.

Kapetan Dinama nije se previše uzrujavao zbog moguće prijave i kazne.

“Kakav FARE, kakve tužbe i kazne. Nema se čega stidjeti. Igrao sam za svoj dom, a oni kojima smetaju ti povici, mogli bi nešto pročitati i proučiti povijest. Ako to nekoga smeta, onda je to njegov problem”, poručio je Šimunić nakon utakmice u utorak navečer.

Izvor: Al Jazeera i gencije