St. Louis spreman za nogometni spektakl

U američkom gradu Saint Louisu prijateljsku utakmicu kasno u ponedjeljak navečer igraju reprezentacije Bosne i Hercegovine i Argentine, dvije ekipe koje će nastupiti iduće godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Bit će to druga prijateljska utakmica ove dvije reprezentacije.

Prvi put, prije 15 godina, Argentina je pobijedila s čak 5:0 na svom terenu u Cordobi. Sušićevi igrači na američkom kontinentu će igrat faktički pred svojim navijačima, jer u samom gradu St. Louisu živi više od 70.000 Bosanaca i Hercegovaca, a očekuje se dolazak navijača i iz ostalih dijelova Američkih Država.

Priču iz ovog grada donosi Ivica Puljić, novinar Al Jazeere.

Prilika Kolašincu

Gdje god da pođu nogometaši Bosne i Hercegovine imaju bučnu i prijateljsku pratnju. Navijači su stigli iz svih krajeva Amerike, neki čak iz Kanade. Eldin je došao iz New Yorka.

“Nema niko veću vezu između nas navijača i igrača. Nijedna reprezentacija. Ima neka posebna veza”, poručio je Eldin.

Nakon što se na prvom treningu ozlijedio Sejad Salihović, selektor Bosne i Hercegovine Safet Sušić protiv Argentine daje prvu priliku mladom Seadu Kolašincu.

“On je bio predviđen da igra, ali definitivno sam danas odlučio da ga stavim od početka. On bi možda, i da je Salihović zdrav, igrao. Nedostaje mi jedan igrač po toj strani, jer je i [Senad] Lulić povrijeđen. S obzirom da igra u Schalkeu, on je provjeren igrač”, kazao je bh. selektor.

Sušićev kolega iz argentinske reprezentacije Alejandro Sabella hvali Bosance i žali za najboljim na svijetu, Lionelom Messijem.

“Očigledno, bez Messija svaki bi tim na svijetu bio drugačiji. Bilo koja reprezentacija, ne samo naša, jer je on Argentinac. Hvala Bogu pa je on Argentinac. Svaki tim bi bio drugačiji bez takvog izvrsnog igrača”, ocijenio je Saballa.

Poštovanje Argentincima

Sabella smatra da Messiju treba mjesec i po odmora i da će biti “onaj stari”. Bosanski igrači poštuju Argentince i svjesni su njihove snage.

Asmir Begović, golman reprezentacije Bosne i Hercegovine, rekao je: “To je veliki test. Argentina je jako dobra ekipa. Vidjet ćemo gdje smo mi, šta moramo popraviti prije početka Svjetskog prvenstva.”

U ponedjeljak navečer se očekuje sportski spektakl i pun stadion. Cijene karata su od 60 do 1.000 dolara.

“Čuli smo selektore, igrače, a evo i navijača bosanskohercegovačke reprezentacije, koji su nekako probili sigurnosni kordon na stadionu i došli na trening svojih ljubimaca. Vjerujte da će ih na utakmici biti mnogo, mnogo više”, izvijestio je Puljić.

Izvor: Al Jazeera