FIFA: Dvije kazne za Hrvatsku zbog navijača

I škotski i hrvatski nogometni savezi kažnjeni zbog navijačke bakljade od 15. oktobra (EPA)

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) izrekla je dvije kazne Nogometnom savezu Hrvatske zbog navijačkih izgreda na posljednje dvije utakmice „Vatrenih“ u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu naredne godine.

Kazne su izrečene i nogometnim savezima Grčke, Škotske i Rumunije.

Hrvatski savez je kažnjen sa globom od 35.000 švicarskih franaka (38.070 američkih dolara) zbog incidenata na domaćoj utakmici sa Belgijom 11. oktobra, te sa još 15.000 franaka zbog problema tokom meča četiri dana kasnije na gostovanju kod Škotske.

Škoti su kažnjeni sa 10.000 franaka zbog propusta u osiguravanju utakmice odigrane 15. oktobra, navodi se u saopćenju FIFA-e.

Desničarsko salutiranje

Organizacija Nogometom protiv rasizma u Evropi (FARE) objavila je kako su, tokom meča sa Belgijom, hrvatski navijači pokazivali desničarsko salutiranje iz vremena Drugog svjetskog rata.

Nogometni savez Grčke kažnjen je sa 30.000 franaka zbog navijačkih izgreda tokom duela na domaćem terenu protiv Slovačke od 11. oktobra.

„Grčka grupa Brigade Hellas postavila je transparent na kojem se nalazi Triskele, a koji liči na trokraku svastiku i koji koriste krajnji desničari“, navode iz FARE-a.

Rumuni su kažnjeni sa 10.000 franaka zbog incidenata na domaćem meču protiv Estonije od 15. oktobra.

Kako navodi FARE, u incidente je uvršteno i postavljanje transparenata u znak podrške neonacističkoj Zlatnoj zori, grčkoj političkoj stranci, od strane rumunskih navijača.

Izvor: Agencije