Počele završne pripreme bh. reprezentativaca

Nogometni reprezentativci Bosne i Hercegovine održali su u Hrasnici kod Sarajeva prvi trening uoči odlučujućih utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu iduće godine, koje će odigrati u petak protiv Lihtenštajna u Zenici, te četiri dana kasnije u Kaunasu s Litvanijom.

“Prvo ćemo odraditi najjači trening uoči predstojećih utakmica. Do petka ću znati sastav koji ću suprotstaviti Lihtenštajnu. Najvažnije je da su svi igrači zdravi i da nemamo većih problema u timu. Sudbina je u našim rukama i vjerujem da ćemo sa dvije pobjede ostati prvi u grupi i izboriti direktan plasman na SP”, rekao je selektor bh. reprezentacije Safet Sušić, koji je na prvom treningu na raspolaganju imao 21 igrača.

On je najavio kako će u utakmici s Lihtenštajnom posebno skrenuti pažnju igračima koji imaju žute kartone da budu oprezni kako ne bi zaradili suspenziju za, po svemu sudeći, presudni meč u Kaunasu.

“Svi su oni pametni momci i ne vjerujem da se ikome može desiti da dobije javnu opomenu protiv Lihtenštajna. U svakom slučaju skrenut ćemo im dodatno pažnju, kako bi Litvaniji suprotstavili najjači mogući sastav”, pojasnio je Sušić.

Prvo Lihtenštajn, pa Litvanija

Reprezentativac Bosne i Hercegovine i jedan od najboljih igrača Rome Miralem Pjanić priznao je kako on i suigrači “neće slušati šta se događa okolo, nego se svi moraju 100 posto skoncentrirati na obje utakmice, ostvariti pobjede i plasirati na SP u Brazil”.

“O meču u Litvaniji još ne mislimo. Moramo svu našu pažnju usmjeriti ka utakmici s Lihtenštajnom, u kojoj nam sigurno neće biti lako kao u 1. u kolu [kvalifikacija], kada smo ih pobijedili rezultatom 8:1 na njihovom terenu. Koliko smo čuli, to je totalno nova ekipa, koja može napraviti probleme mnogima. Zbog toga ćemo biti posebno oprezni da nam se ne bi dogodio kiks. Vjerujemo u sebe i svoju snagu i nadamo se plasmanu na naredni Mundijal”, rekao je Pjanić.

I Zvjezdan Misimović je svjestan važnosti dobrih priprema za utakmice s Lihtenštajnom i Litvom, ocjenjujući kako niti jedna od njih “sigurno neće biti laka za bh. tim”.

“Ipak, ovo je velika šansa koja nam se ukazala, trebamo je i moramo iskoristiti. Ako odigramo kako znamo i možemo, pobijedit ćemo u obje utakmice i plasirati se u Brazil”, poručio je Misimović, dodavši da niko ne smije potcijeniti reprezentacije Lihtenštajna i Litve.

Ukoliko bh. reprezentacija pobijedi u obje utakmice, direktno će se plasirati u Brazil i prvi put nastupiti na svjetskoj smotri najboljih selekcija.

Oproštaj za Stankovića

I reprezentacija Srbije okupila se u Staroj Pazovi kako bi završila, doduše neuspješno, još jedan kvalifikacijski ciklus.

Prije posljednje utakmice kvalifikacije, koju će u utorak igrati u Jagodini protiv Makedonije, srpski reprezentativci će u petak u Novom Sadu ugostiti Japan u prijateljskoj utakmici, koja će biti oproštajna – i rekordna, 103 – u dresu nacionalnog tima bivšem kapetanu Dejanu Stankoviću.

“Od oproštajne utakmice za Dejana praktično nam počinju nove kvalifikacije, u kojima treba da probamo da napravimo rezultat koji će nas odvesti u Francusku. Dejan je takav igrač i čovek. Obeležio je naš reprezentativni fudbal. On je legenda bio i dok je igrao, a sada posebno. Treba svi da se potrudimo da mu ulepšamo oproštaj. Deki će svakako biti kapiten, ako bude igrao”, rekao je aktuelni srpski kapetan Branislav Ivanović.

Stanković je poručio kako “jedva čeka da počne utakmica protiv Japana u Novom Sadu”, kojom će postati rekorder po broju odigranih utakmica za državni tim, jer će imati jednu više od Save Miloševića, koji je dres reprezentacije oblačio 102 puta.

“Rekord je lep, ali želim da napomenem da sam sa zadovoljstvom igrao za reprezentaciju na kojem god mestu ona bila. Davao sam sve od sebe – nekad je bilo dovoljno, nekad nije”, rekao je Stanković.

Nekadašnji igrač Crvene zvezde, Lazija i Intera debitirao je u dresu reprezentacije tadašnje Jugoslavije na prijateljskoj utakmici protiv Južne Koreje u Beogradu 22. aprila 1998. godine, jedini je srpski igrač koji je sudjelovao na tri SP-a – 1998. u Francuskoj, 2006. u Njemačkoj i 2010. u Južnoj Africi – te je igrao na Evropskom prvenstvu 2000. u Belgiji i Holandiji.

Izvor: Agencije