Nogomet kao lider u borbi protiv rasizma

Michel Platini: Današnji nogomet ne tolerira bilo koju vrstu diskriminacije (EPA)

Predsjednik Evropske nogometne federacije Michel Platini je, na sastanku s predstavnicima Ujedinjenih naroda u Ženevi, izjavio da nogomet mora biti lider u borbi protiv rasizma, na terenu i van njega.

“Sa velikom popularnošću dolazi i odgovornost”, kazao je Platini.

U posljednjih nekoliko godina UEFA i Svjetska nogometna federacija počele su borbu protiv rasizma.

Brojni prekršitelji kažnjavani su novčano, ekipe igranjem utakmica pred praznim tribinama, ali rasizam nije iskorijenjen.

Nema toleriranja diskriminacije

“Oni koji vode nogomet imaju dužnost štititi igrače od svih oblika diskriminacije. Današnji nogomet ne tolerira bilo koju vrstu diskriminacije, bilo da se radi o rasnoj, kulturnoj, spolnoj diskriminaciji ili homofobiji”, rekao je Platini.

Međutim, slučajevi diskriminacije i dalje pune stranice novina, što govori da su potrebni veći napori.

“Postoji stvaran problem s rasizmom u nekim dijelovima Evrope, to je sigurno”, kazao je predsjednik UEFA-e.

“Takvo ponašanje dolazi od malih, orgaiziranih grupa, koje svoju mržnju žele iskazati na nogometnim terenima, kako bi stekle popularnost i medijsku pokrivenost preko našeg sporta”, izjavio je Platini.

FIFA pravi listu zemalja

FIFA je saopćila da planira formirati listu zemalja koje imaju ozbiljnih problema s rasizmom i diskriminacijom u oblasti sporta, javila je Anadolija.

Delegat FIFA-e, Južnoafrikanac Tokio Sekvale, izjavio je da bi “globalni barometar” mogao u velikoj mjeri pomoći u borbi protiv diskriminacije i rasizma u svijetu nogometa.

“Ta lista bi jasno pokazala da društvo koje ima ove probleme vodi zemlju unazad i šteti njenom imidžu. Ne mislim da bilo ko želi da njegova zemlja bude na kraju te ljestvice”, rekao je Sekvale.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blater u januaru je formirao Radnu grupu za borbu protiv diskriminacije i rasizma, nakon što su reprezentativca Gane, tadašnjeg nogometaša Milana, a sada Schalkea 04, Kevina Princa Boatenga i njegove tamnopute saigrače navijači vrijeđali na rasnoj osnovi tokom prijateljske utakmice s Pro Patrijom.

Izvor: Agencije