Vettel želi nastaviti sa obaranjem rekorda

Vettel je na domak izjednačenja rekorda sa sunarodnjakom Michaelom Schumacherom koji je 2004. godine u Ferrariju uvezao sedam pobjeda (EPA)

Nakon što je protekle nedjelje osigurao četvrtu uzastopnu titulu najboljeg u Svjetskom prvenstvu Formule 1, Sebastian Vettel ima priliku izjednačiti najdužu seriju pobjeda u modernoj historiji ovog sporta – i to na istoj stazi gdje je upisao i prvu u karijeru.

Ovaj 26-godišnji vozač Red Bulla, koga je trijumf u dnevno-noćnoj utrci na Yas Marini 2010. godine napravio najmlađim od svih svjetskih prvaka „najbržeg cirkusa na svijetu“, u posljednjih šest takmičenja sezone je bio ispred ostalih i sada je na domak izjednačenja rekorda sa sunarodnjakom iz Njemačke Michaelom Schumacherom koji je 2004. godine u Ferrariju uvezao sedam pobjeda.

Jedini čovjek koji je slavio na više uzastopnih utrka bio je Italijan Alberto Ascari čiji je niz od devet trijumfa zabilježen tokom sezona 1952. i 1953., u vrijeme kada je F1 kalendar bio daleko kraći od aktuelnog (19 utrka).

Nema opuštanja

Vettel će sigurno biti favorit u Abu Dhabiju, na takmičenju na kojem je slavio dvaput u četiri godine otkako postoji ova utrka, a nakon što je postao najmlađi četverostruki prvak svijeta u Formuli 1 trijumfom prošlog vikenda u Indiji.

Bilo ko ko pomisli da će se Nijemac opustiti sada, jer je možda tek shvatio šta je zapravo postigao i jer je umoran od slavlja, podcjenjuje Vettelovu želju da promijeni postojeće rekorde.

Prvi čovjek Red Bull Renault tima Christian Horner, na pitanje da li su njegovom vozaču bitne preostale tri utrke sezone, kazao je:

„Apsolutno su bitne. Još tri su preostale i dat ćemo sve od sebe u njima, maksimalno do kraja posljednje.“

Izvor: Agencije