Senegal: ‘Bijeli vrač’ je otišao u legendu

Hiljade navijača okupile su se u Senegalu kako bi odali počast jednom od najvećih trenera u historiji afričkog nogometa. Francuz Bruno Metsu preminuo je prošle sedmice u 59. godini. Bio je selektor nekoliko reprezentacija, ali najviše će se pamtiti pobjeda njegovog Senegala protiv Francuske na Svjetskom prvenstvu 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

Posljednja želja francuskog trenera bila je da bude sahranjen na muslimanskom groblju u Senegalu. Navijači su ga zvali “Bijeli vrač”. Metsu je donio čaroliju u reprezentaciju, digao je na veći nivo. Zbog toga mu ovdje odaju posebnu počast.

Metsu je postao slavan tokom SP-a 2002. godine. Alassane Ndour bio je dio te ekipe. Kao i svi Senegalci, ni on nikad neće zaboraviti šta se dogodilo u Južnoj Koreji prije 11 godina. Senegalski lavovi pobijedili su rezultatom 1:0 svjetskog prvaka Francusku, što je bio jedan od njihovih najtežih poraza.

“Ne trebamo zaboraviti – mi smo bili francuska kolonija i nikad prije se nismo plasirali na SP. Pobjeda protiv svjetskog prvaka u prvoj utakmici bila je nevjerovatna. Svi su gledali u nas. Odjednom je Senegal postao poznat”, kazao je Ndour.

Metsu je bio arhitekta ove pobjede. Senegal je, nakon ovog presedana, otišao do četvrtfinala. Francuska je ispala u grupi. Iste godine Metsu je odveo “Lavove” na završnicu afričkog Kupa nacija.

Ne postoje male ekipe

“Svi misle da je Senegal mali tim. Mi smo pokazali da u nogometu ne postoje male ekipe. Bilo ko može pobijediti”, kazao je Metsu 2002. godine.

Ubrzo nakon ovoga, Metsu je prihvatio islam i oženio Senegalku. Vodio je i Katar, Ujedinjene Arapske Emirate te još nekoliko zaljevskih ekipa. Ali, u 59. godini dijagnosticiran mu je rak.

“On se borio protiv raka mjesecima u rodnom Dunkirku, u sjevernoj Francuskoj. No, njegova posljednja želja bila je da bude sahranjen ovdje, u Senegalu, pod svojim muslimanskim imenom – Abdul Kerim Metsu”, izvještava iz Dakara reporter Al Jazeere Nicolas Haque.

Navijači su bili iznenađeni smrću omiljenog trenera.

“On je Afrikanac, on je Senegalac i, naravno, on je Francuz, a ovo je njegov dom, njegova kultura”, kaže Abdulay Tjidane.

Ovdje, u Senegalu, strast za nogometom je duboka. “Bijeli vrač” je više od heroja: on je sada afrička legenda, inspiracija za mnoge koji vjeruju u nogometnu magiju.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO