Barbarez: Reprezentacija ponos bh. građana

Bivši kapiten reprezentacije BiH je u državnom dresu odigrao 47 utakmica i postigao 17 golova (EPA)

Trenuci nakon pobjede Bosne i Hercegovine od 1:0 nad Litvanijom, trijumfa koji je balkanskoj državi donio prvi u historiji plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo, dugo će živjeti u sjećanju njenih stanovnika.

Dok su neki nogometaši plakali od sreće, drugi su plesali i pjevali u direktnom televizijskom prijenosu zajedno sa dvojicom bh. novinara. Cjelovečernje zabave zakrčile su ulice Sarajeva prije nego je nacionalni tim, u otvorenom autobusu, prošao od aerodroma do centra grada.

Jedan od onih koji mogu najbolje objasniti ove izljeve emocija u BiH je Sergej Barbarez, koji je dao opsežan intervju za oficijelnu stranicu Svjetske nogometne asocijacije (FIFA.com).

„Ono što se sada dešava duboko pogađa sve Bosance. Činjenica da smo se napokon plasirali na Svjetsko prvenstvo je za nas neprocjenjiva, naročito što smo dva puta zaredom ostali bez velikih takmičenja u posljednjim utakmicama“, kazao je bivši igrač sredine terena i nekadašnji reprezentativac BiH.

Nogomet je našoj državi pokazao šta se sve može postići. Takve stvari morate sami iskusiti kako biste ih razumjeli. Ovo je nevjerovatno!“

Heroj za mnoge

Ovaj 42-godišnjak zna o čemu govori. Bivši kapiten reprezentacije BiH je u državnom dresu odigrao 47 utakmica i postigao 17 golova. U dva navrata, 2001. i 2003. godine, proglašen je nogometašem godine u BiH, a igrao je za Borussiju Dortmund, Hamburg i Bayer iz Leverkusena.

Mnogi njegovi sunarodnjaci smatraju ga herojem, a igre bh. tima u kvalifikacijama je ovako prokomentirao:

„Nastupi reprezentacije su veliki ponos Bosanaca. Tako je bilo sa prvom generacijom igrača, kada su ljudi počeli primjećivati našu reprezentaciju. Sretni smo što su naši nasljednici napravili korak više i što će igrati u Brazilu“, kaže Barbarez koji sada živi u Hamburgu.

Priznaje kako se borio da sjedi i da mirno gleda meč protiv Litvanije na televiziji.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine prikazala je žestoku želju i napadački stil igre, što joj je donijelo automatski plasman na SP naredne godine u Brazilu kao pobjedniku kvalifikacijske grupe G.

U 10 mečeva osvojili su 25 bodova, postigli 30 golova, a ispred drugoplasirane Grčke ostali su na osnovu bolje gol razlike. Selektor BiH Safet Sušić na kraju kvalifikacija kazao je kako bi bila „prava nepravda da nismo osvojili prvo mjesto“.

Samo su Njemačka (36), Holandija (34) i Engleska (31) postigli više golova tokom evropskih kvalifikacija.

Partnerstvo u napadu

Ovo je razlog zašto Barbarez smatra da se važnost partnerstva Edina Džeke (Manchester City) i Vedada Ibiševića (Stuttgart) u napadu ne smije potcijeniti. Ovaj dvojac postigao je 10, odnosno osam golova u kvalifikacijama, a bolji od njih bio je samo Holanđanin Robin van Persie (11).

„Uz njih u napadu je veoma dobar Romin Miralem Pjanić. Ali ne treba zaboraviti ni Asmira Begovića.“

Po Barbarezu, Begović, 26-godišnji golman, ne zna za grešku i lako je vidjeti zašto. Dok svakodnevno demonstrira svoju vještinu na golu engleskog Stoke Cityja, Begović je tokom kvalifikacija bio savladan samo u šest navrata.

Uz napad svjetske klase i odličnog golmana, Barbarez je posebno izdvojio Emira Spahića.

„Naš kapiten je istinski vođa“, kazao je za odbrambenog igrača Bayera liz Leverkusena, koji je, poput Džeke i Begovića, odigrao svih 900 minuta tokom kvalifikacija.

Iako se u nadarenost i talente trenutnog sastava nikada nije sumnjalo, to nije uvijek bilo dovoljno.

„Četvrti i najvažniji faktor na putu do uspjeha je karakter igrača u timu. Bili smo u dva navrata blizu plasmana na veliko takmičenje i nismo uspjeli. To je bilo nevjerovatno bolno. Sada su momci napokon pokazali šta mogu uraditi.“

Sedam utakmica

Barbarezu uspjeh bh. selekcije nije preveliko iznenađenje.

„Aktuelna generacija tima BiH je dobila mnogo međunarodnog iskustva, kako sa reprezentacijom, tako i u svojim klubovima. Mnogo nogometaša nastupa u engleskoj, njemačkoj i drugim velikim ligama Evrope.“

Sa njim se slaže i selektor Sušić: „Ovaj tim je nakon svake utakmice sve bolji.“

Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka u Litvaniji Džeko i saigrači su obukli majice na kojima je pisalo „BiH ide u Brazil“, a pobjedom su nadmašili status nogometaša i postali istinski uzori. Osamnaest godina nakon rata u BiH nogomet je donio lijek za bolove ove nacije, navodi se na portalu FIFA.com.

Nakon što je osigurano mjesto na Mundijalu, samopouzdanje reprezentativaca je poraslo i sada govore kako u Brazilu neće biti samo broj.

Poslije utakmice selektor je na bh. televiziji kazao kako BiH ide u Brazil s namjerom da odigra sedam mečeva“, odgovorio je Barbarez na pitanje šta vjeruje da BiH može postići na SP 2014. godine.

„Ne znam da li se šalio, ali je njegovo lice bilo veoma ozbiljno.“

Izvor: Agencije