Moguć prijateljski duel SAD-a i Irana

Uprkos napetim odnosima dvije države, njihovi sportski zvaničnici i radnici su povremeno sarađivali (EPA)

Sjedinjene Američke Države i Iran, politički suparnici čije su se nogometne reprezentacije kvalificirale na Svjetsko prvenstvo 2014. godine, mogli bi odigrati prijateljski meč, prenosi agencija AFP navode Fox Sportsa.

Američki medij citirao je iranske medije o ovom mogućem duelu, premda je glasnogovornik Nogometnog saveza SAD-a Neil Beuthe odbio potvrditi da je američki Savez u kontaktu sa iranskim kolegama.

„U aktivnim smo kontaktima sa brojnim savezima čije su se reprezentacije kvalificirale na SP u vezi sa mogućnošću da igraju protiv SAD-a krajem maja ili početkom juna. Sve ove diskusije su preliminarne i trenutno nemamo neki dogovoreni meč u rasporedu“, dodao je Beuthe.

Dan Gaspar, američki građanin koji radi u Iranu kao trener golmana, poslao je mail Foxu u kojem piše da postoji „veliki interes“ obje strane za prijateljskom utakmicom SAD – Iran, ali da se konačni dogovor neće znati prije 6. decembra, odnosno žrijeba grupa Mundijala.

Historijski razgovor

Navodi o mogućem duelu na nogometnom terenu uslijedili su dvije sedmice nakon historijskog telefonskog razgovora predsjednika SAD-a i Irana, Baracka Obame i Hassana Rouhanija, prvog kontakta lidera dvije države nakon prekida diplomatskih odnosa poslije Islamske revolucije 1979. godine.

Uprkos napetim odnosima dvije države, njihovi sportski zvaničnici i radnici su povremeno sarađivali, uključujući i nedavne napore da antički sport hrvanje ostane u programu Olimpijskih igara.

Nogometne reprezentacije SAD-a i Irana susrele su se u dva navrata. Iranci su na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj iznenadili Amerikance i savladali ih sa 2:1, da bi dvije godine kasnije prijateljski meč u Pasadeni u Californiji bio okončan sa miroljubivih 1:1.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO