Sušić: Direktni plasman na SP, pa Argentina

Izbornik BiH tvrdi da je igračima i njemu meč sa Argentinom trenutno na 'desetom mjestu' (Reuters)

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrat će 18. studenog u američkom St. Louisu prijateljsku utakmicu sa selekcijom Argentine, potvrđeno je nakon potpisivanja ugovora o odigravanju ove utakmice od strane predstavnika dva saveza. No, uslov je da se direktno plasira na Svjetsko prvenstvo u Barzilu. 

Vrijeme susreta još nije definirano, ali će vjerovatno biti u 20 sati po lokalnom vremenu, priopćeno je iz Nogometnog saveza BiH.

„Daj Bože da dobijemo Lihtenštajn i Litvaniju, pa ćemo ‘lako’ sa Argentinom“, poručio je Safet Sušić, izbornik bh. nogometne reprezentacije, komentirajući za agenciju Anadolija dogovorenu prijateljsku utakmicu s Lionelom Messijem i društvom.

Jasno je upozorio kako bh. reprezentacija „neće biti nagrađena utakmicom sa Argentinom ako ne dobije obje utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, odnosno ne bude prva u grupi“.

„U ugovoru piše kako će on vrijediti samo u slučaju da budemo prvi, te u novembru ne budemo primorani igrati baraž. Logično, niko od nas u reprezentaciji ne želi u dodatne kvalifikacije. Iskreno nadamo se velikoj utakmici pred punim stadionom u St. Louisu, gdje živi veliki broj naših ljudi“, rekao je Sušić.

Utakmica s Argentinom ‘velika stvar’

Iako nerado govori o budućnosti Sušić, ističe kako je utakmica s reprezentacijom Argentine za Bosnu i Hercegovinu „velika stvar“.

„Velike stvari ne dešavaju se slučajno, pa tako ni ugovor oko utakmice sa Argentinom. Kao prvo, posljednjih godina kao reprezentacija dobro kotiramo u svijetu. To je osnovni razlog što i najveći žele igrati sa nama. Kao drugo, kada god gostujemo u Americi na tribinama je veliki broj naših iseljenika. To će biti slučaj pogotovo u St. Louisu, te ljudi koji organizuju utakmicu nemaju šta rizikovati ni sa finansijskog aspekta“, smatra Sušić.

Međutim, izbornik BiH tvrdi da je igračima i njemu meč sa Argentinom trenutno na „desetom mjestu“, iako je svjestan kako bi „susret sa dvostrukim prvakom svijeta bio i odličan početak priprema za Mundijal u Brazilu“.

„No, do toga ima još mnogo. Najvažnije je da pobijedimo Lihtenštajn u Zenici, pa onda mislimo o Litvaniji. U Kaunasu neće biti lako. Naprotiv. To su najteže utakmice. Moraš dati gol po svaku cijenu, stalno gledaš na sat, nervoza…“, svjestan je Sušić.

‘Ne smijemo proći kao Hrvati’

Upozorava kako se bh. reprezentaciji „u Kaunasu ne smije desiti ono što se Hrvatskoj desilo  protiv Škotske, koja je zbog poraza u Zagrebu došla u situaciju da mora u baraž“.

„Hrvati su nam odlična opomena. Jednostavno, u fudbalu je sve moguće. Vidjeli ste šta nam se dogodilo protiv Slovačke u Zenici. Imali smo preduslove za trijumf, a izgubili smo 0:1. Ipak, vjerujem svojim igračima, koji su samo četiri dana nakon zeničkog šoka u Žilini pobijedili 2:1, te pokazali da su najbolji kada je najteže. Nadam se da nećemo propustiti ogromnu priliku za plasman na Svjetsko prvenstvo“, zaključio je Safet Sušić.

Nogometna reprezentacija BiH je dva kola prije kraja kvalifikacija u skupini G prva s 19 bodova, koliko ima i Grčka, ali s daleko boljom gol razlikom od Grka.

Na svom će terenu BiH 11. listopada ugostiti Lihtenštajn, dok će istog dana Grci biti domaćini Slovačkoj, a četiri dana kasnije, u posljednjem kolu, bh. reprezentacija u Kaunasu će igrati s Litvanijom, a Grčka na svom terenu protiv Lihtenštajna.

Izvor: Agencije