Gervinho: Dat ću gol za osvajanje titule

Pokušavam da ne mislim na onaj penal koji sam promašio. Trebao je biti veliki trenutak za mene, a pretvorio se u noćnu moru (AFP)

Napadač reprezentacije Obale Slonovače Gervinho obećao je kako će izbrisati gorka sjećanja njegovih sunarodnjaka sa prošlogodišnjeg Afričkog kupa nacija i postići pobjedonosni pogodak na ovogodišnjem izdanju afričkog prvenstva koji će početi ovog mjeseca u Južnoj Africi.

Nogometaš Arsenala bio je veoma pogođen nakon što je bio neprecizan sa bijele tačke 2012. godine u finalu u Librevilleu kada je Zambija savladala „Slonove“ 8:7 nakon jedanaesteraca. Prethodni tok meča okončan je rezultatom 0:0.

Gervinho je postigao pobjedonosni gol u polufinalu protiv Malija, ali je njegova selekcija u narednom meču propustila šansu da postane prvak Afrike po prvi put od 1992. godine.

Na penale su izgubili i 2006. godine kada je Afrički kup nacija održan u Egiptu, no Gervinho vjeruje kako će sada stvari biti drugačije, ali je istakao kako će prioritet biti izbjegavanje jedanaesteraca.

„Veoma sam uzbuđen i dodatno motiviran, više nego prošle godine kada smo izgubili u finalu i bili spriječeni da osvojimo trofej koji čekamo tako dugo. Imamo sada šansu da se iskupimo. Odlučni smo da ga osvojimo ove godine i oslobodimo se magija koje su na nama toliko dugo“, kazao je za zvaničnu internetsku stranicu „Topnika“.

„Pokušavam da ne mislim na onaj penal koji sam promašio. Trebao je biti veliki trenutak za mene, a pretvorio se u noćnu moru. Sada se želim iskupiti i znam da ću uspjeti u tome. Postići ću gol koji će donijeti trofej Obali Slonovače. Imam vjeru u sebe i saigrače, ovo će biti godina jednog od nas.“

Stvar ponosa

Selekcija Obale Slonovače, u kojoj se također nalaze Didier Drogba i Yaya Toure, jedna je od većih favorita za osvajanje naslova, ali prije svega mora izboriti nastavak iz grupne faze. U tom dijelu takmičenja rivali su joj Togo, Tunis i Alžir.

Pošto se turnir održava samo godinu nakon kontinentalnog prvenstva u Gabonu i Ekvatorijalnoj Gvineji, mnogi se treneri u evropskim klubovima ne slažu sa činjenicom da moraju ostati ponovo bez ključnih igrača u ključnom dijelu ligaških takmičenja.

Međutim, Gervinho je kazao kako su Afrikanci veoma ponosni na predstojeće takmičenje.

„Na svakoj utakmici ćemo ići na pobjedu. Neće nas ponijeti maštanje o finalu, ostat ćemo koncentrirani na svaki meč i nećemo paničariti. Ovo je naše evropsko prvenstvo, ovo je takmičenje Afrikanaca, jedino takmičenje gdje se pokazuje prava strast afričkih navijača iako oni vole evropske ili Ligu prvaka ili svjetsko prvenstvo.“

„Ovo je njihovo takmičenje i svi ga žele osvojiti. Svaka država i svaki predsjednik želi trofej, on je nešto posebno za nas“, dodao je napadač.

Izvor: Agencije