Putujući EURO 2020. u 13 gradova

Gradovi koji će ugostiti EURO 2020. bit će poznati u septembru sljedeće godine. (EPA)

Evropsko nogometno prvenstvo 2020. godine održat će se u 13 gradova širom  kontinenta, dok će se oba polufinalna susreta i finale igrati na istom stadionu, objavila je evropska kuća nogometa UEFA u petak.

Kao razlog ovakve odluke iz UEFA-e su objavili kako im je želja omogućiti i manjim zemljama da budu suorganizatori takmičenja  koje samostalno nikako ne bi mogle organizirati.

Godine 2020. obilježit će se 60. godišnjica od održavanja prvog EURO-a, prenosi Hina.

Kao razlog ovakve odluke iz UEFA-e su objavili kako im je želja omogućiti i manjim zemljama da budu suorganizatori takmičenja  koje samostalno nikako ne bi mogle organizirati.

Glavni sekretar UEFA-e Gianni Infantino izjavio je kako će svakoj zemlji biti dopušteno domaćinstvo na samo jednom stadionu, a gradovi koji će ugostiti EURO 2020. bit će poznati u septembru sljedeće godine.

Kandidature do septembra

U 12 gradova će se odigrati po tri utakmice u grupii i još jedna u “knock-out” fazi takmičenja, dok će 13. grad dobiti “poseban paket”, koji će sadržavati oba polufinala i finale.

Minimalni kapacitet stadiona koji žele ugostiti polufinala i finale EURA 2020. je 70.000, za četvrtfinale 60.000, a za utakmice po grupama i osminu finala 50.000, s tim da su moguće dvije iznimke u kojima bi se za prvu fazu takmičenja mogle prihvatiti i kandidature stadiona kapaciteta 30.000, kako bi što više zemalja moglo poslati svoju kandidaturu.

Rok za podnošenje kandidatura je septembar.

Na EURO-u 2020. nastupit će 24 reprezentacije podijeljene u šest grupa od po četiri tima, a u svakoj će grupi bit će maksimalno dvije reprezentacije koje će biti domaćini takmičenja.

Svaki domaćin koji se kvalificira imat će zajamčene dvije utakmice u grupi  na svom terenu, ali nema jamstva da će biti domaćin i u “knock-out” fazi ako se plasira dalje.

UEFA je također dala “zeleno svjetlo” deset gradova-domaćina EURO-a,  koje će se 2016. igrati u Francuskoj.

Infantino je rekao  kako nema nikakvih problema u dosadašnjem dijelu priprema za EURO 2016, te je uvjeren da će Francuzi prirediti spektakularno takmičenje.

Od ukupno deset stadiona novi će se graditi u Bordeauxu, Lilleu, Nici i Lyonu, a rekonstrukcija očekuje stadione u Marseilleu, Saint-Etienneu, Toulouseu, Parizu, St-Denisu i Lensu.

Izvor: Agencije