NHL: Sezona počinje 19. januara

Prekid svih aktivnosti u NHL ligi trajao je 113 dana (Reuters)

Sezona Sjevernoameričke profesionalne hokejaške lige (NHL) ipak je spašena dogovorom u posljednji trenutak vlasnika klubova i igrača, pa je lock-out okončan, a sezona počinje 19. januara, prenosi Hina.

U noći na nedjelju su i preostali od preko 700 igrača preko elektronskih medija potvrdili pristanak na novu pogodbu oko tarifa, koja je tako i službeno prihvaćena.

Skraćena regularna sezona započinje utakmicom branitelja naslova Los Angeles Kingsa protiv Chicago Blackhawksa, a trajat će do 27. aprila, do kada će svaka od ekipa odigrati po 48 utakmica.

Ravnopravna raspodjela

Vlasnici klubova su novi sistem isplate plata prihvatili u srijedu, a najvažnija stavka bila je podjela oko 3,3 milijardi dolara prihoda od lanjske sezone, koju će vlasnici i igrači ravnopravno podijeliti.

Prethodno su čelni ljudi  NHL-a i sindikat igrača postigli načelni dogovor prošle sedmice u New Yorku, okončavši tako lock-out koji je paralizirao početak sezone.

Komesar NHL-a Gary Bettman je upozoravao da će sezona ako ne počne 19. januara biti otkazana, kao što se dogodilo prilikom zadnjeg lock-outa 2004-05. godine.

Prekid svih aktivnosti u NHL ligi trajao je 113 dana.

Izvor: Agencije