Dvoje poginulih tokom Relija Dakar

Do sada je 59 ljudi, uključujući 20 gledalaca, izgubilo živote tokom 34 godine održavanja Relija Dakar (Getty Images)

Dvije osobe su poginule, a sedam je povrijeđeno u direktnom sudaru vozila za podršku Relija Dakar i taksija u blizini peruansko-čileanske granice, saopćili su organizatori trke u četvrtak, a prenose agencije.

„Nesreća se dogodila u srijedu, otprilike deset kilometara od granice“, navodi se na zvaničnoj internetskoj stranici svjetski poznatog takmičenja.

Kako se navodi, poginule su dvije osobe koje su se nalazile u taksiju, uključujući vozača, a sedmero njih, od kojih četvero Peruanaca, zadobilo je povrede.

Nesreća poslije pete etape

Troje povrijeđenih nalazilo se u vozilu za podršku, a sve povrijeđene osobe su prebačene u bolnicu. Drugo taksi vozilo je uspjelo izbjeći sudar, ali se prevrnulo.

Do sudara je došlo poslije pete etape, koja je vožena od Arequipe u Peruu, do Arice u Čileu.

Trka, duga 8.400 kilometara, održava se peti put zaredom na teritoriji Južne Amerike i uključuje 459 vozila. Do sada je 59 ljudi, uključujući 20 gledalaca, izgubilo živote tokom 34 godine održavanja Relija Dakar.

Ove godine u trku je uključeno 150 ljudi zaduženih za sigurnost, kao i 60 ljekara i hirurga, uz podršku pet helikoptera i deset medicinskih vozila.

Izvor: Agencije