Casillasu i Xaviju prestižna nagrada

Casillas i Xavi su ključni igrači "Furije" koja je osvojila dva posljednja EURO-a i Mundijal između njih (EPA)

Kapiten nogometne reprezentacije Španije Iker Casillas i njegov saigrač iz nacionalnog tima Xavi dobili su najprestižnije sportsko priznanje svoje države Premio Principe de Asturias de los Deportes, objavio je žiri u srijedu.

Golman Real Madrida Casillas (31) i kreator igre Barcelone Xavi (32) među najzaslužnijim su što je „Furija“ osvojila dva posljednja evropska prvenstva (2008. i 2012), kao i svjetsko koje se desilo između njih (2010), a za nagradu ih je predložio predsjednik Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) Sepp Blatter.

Njih dvojica su prijatelji otkako su zajedno igrali na Svjetskom prvenstvu nogometaša mlađih od 20 godina (U20) 1999. godine, uprkos činjenici da igraju za velike rivale, Real i Barcu, a žiri je naveo kako je to jedan od razloga što su izabrani za priznanje.

„Njihovo prijateljstvo je pomoglo u rješavanju sporova između igrača različitih klubova, te promoviralo fair play, te timsku filozofiju kao osnovu za sportski uspjeh“, stoji u saopćenju žirija.

„Tačno je da ponekad situacija bude napeta, ali prijateljstvo dođe ispred svega drugog. Ovo je priznanje našeg rada, ali i za ovu generaciju nogometaša, među kojima su neki koji su prijatelji 15 godina“, kazao je Xavi, koji se trenutno nalazi na pripremama reprezentacije u Madridu.

Primjer ponašanja

Blatter je rekao kako nagrada oslikava „fantastičan posao“ odrađen u nogometnim akademijama u Španiji i na klupskom i na reprezentativnom nivou.

„To je nešto što ide iznad sportskog uspjeha“, naveo je u intervjuu za španski sportski dnevnik Marca, objavljen u srijedu.

„Casillas i Xavi su primjer kako se treba ponašati kako na terenu, tako i van njega.“

Među ranijim osvajačima nagrada nalaze se Sebastian Coe (1987), Seve Ballesteros (1989), Steffi Graf (1999), Lance Armstrong (2000) i Rafael Nadal (2008).

Španska nogometna reprezentacija dobila je ovo priznanje 2010. godine, nakon što je osvojila Mundijal te godine u Južnoj Africi.

Nagradu će narednog mjeseca uručiti španski princ Felipe i njegova supruga princeza Letizia, a dobitnici će primiti skulpturu španskog umjetnika Joana Miroa i 62.800 američkih dolara.

Izvor: Agencije