Žalba Cityja na rasističke provokacije

U žalbi se navodi da su svaki dodir Balotellija sa loptom pratili 'majmunski urlici' sa tribina (Getty Images)

Engleski nogometni klub Manchester City podnio je u petak žalbu Evropskoj nogometnoj asocijaciji (UEFA) jer su navijači Porta na utakmici Lige Evrope u četvrtak navečer navodno na rasnoj osnovi vrijeđali Marija Balotellija.

„Građani“ su u gostima nadograli Portugalce sa 2:1, a u žalbi se navodi da su svaki dodir sa loptom italijanskog internacionalca pratili „majmunski urlici“ sa tribina.

„Čuo sam nešto sa tribina. Zato volimo englesku Premier ligu, tamo se nikada ne dešavaju slične stvari. Možda u drugim državama ne očekuju da na teren istrči crni igrač“, rekao je igrač Manchester Cityja i reprezentativac Obale Slonovače Yaya Toure.

Iz Porta, aktuelnog prvaka Portugala i branitelja naslova najboljeg u Ligi Evrope, objavili su kako su iznenađeni žalbama Cityja da su navijači portugalskog tima na rasističkoj osnovi vrijeđali Balotellija, te kako smatraju da se ništa neregularno nije desilo.

„Ono što možemo tvrditi je to da se ništa nenormalno nije desilo, niko nije primjetio ništa što nije po pravilima, pa čak ni delegati UEFA-e koji su radili blisko sa Portom tokom utakmice“, kazao je klupski glasnogovornik Rui Cerqueira za agenciju Reuters.

Vruća tema

On je opisao navijačke poklike pristalica oba tima koji su podržavali svoje igrače, Hulka (Porto) i Sergija Kuna Aguera i smatra kako ih je neko pogrešno protumačio.

„Kun, Kun, Kun; Hulk, Hulk Hulk. Ovi poklici bi mogli nekome zvučati rasistički. Mi smo ponosni što imamo multinacionalni tim, sa igračima raznih korijena, a zajedno smo osvojili mnoge naslove. Igrači Porta nikada nisu osjetili ni prizvuk rasističkih provokacija i zato smo sada veoma iznenađeni ovim optužbama“, rekao je Cerqueira.

Neki navijači drugačije misle i tvrde kako su se čule provokacije.

„Imitiranje majmuna se moglo jasno čuti, no je obično kratko trajalo i to nije radio cijeli stadion, ali se moglo čuti, naročito nakon nekog grubljeg prekršaja Balotellija“, rekao je portugalski tifoz Francisco Pimento za Reuters.

„No, to je potom prestalo, iako su navijači i dalje zviždali i negodovali Balotelliju.“

Rasizam je vruća tema u engleskom nogometu nakon što je igrač Liverpoola Luis Suarez odslužio zabranu igranja osam utakmica jer je rasistički vrijeđao nogometaša Manchester Uniteda Patricea Evru, dok kapitenu Chelseaja Johnu Terryju prijeti kazna zbog rasističkih izjava upućenih odbrambenom igraču QPR-a Antonu Ferdinandu.

No, on negira da je uradio bilo šta pogrešno.

Izvor: Agencije