City nudi za Ronalda 120 miliona eura

Ronaldo u Realu ima godišnju platu od 10 miliona eura, što je dvostruko manje nego što ima Samuel Eto'o u ruskom Anžiju (AFP)

Nezadovoljstvo najboljeg igrača Real Madrida Portugalca Cristiana Ronalda potaknulo je niz reakcija širom svijeta, a španski mediji tvrde da je engleski prvak Manchester City već poslao ponudu vrijednu 120 miliona eura.

Ronaldo bi se tako već u januaru mogao vratiti u Manchester, ali ne u United, već u City, koji je vjerovatno jedini klub koji može izdvojiti taj rekordni iznos.

Transfer Ronalda iz Uniteda u Real 2009. godine za 94 miliona eura i dalje je rekordan, a City sada nudi 36 miliona eura više.

Ronaldo je u nedjelju postigao dva zgoditka protiv Granade (3:0), stigao do brojke od 150 pogodaka u dresu “Kraljevskog kluba”, ali se pritom nije radovao iz “profesionalnih razloga”.

Španski mediji tvrde da su ti “profesionalni razlozi” zapravo njegova želja za napuštanjem Reala, a njegov menadžer Jorge Mendes potvrdio je da je Ronaldo u ponedjeljak razgovarao s predsjednikom Florentinom Perezom.

Uz City, za Ronalda su zainteresirani i United i Chelsea, te PSG, koji je ovog ljeta potrošio najviše na pojačanja, uključujući Zlatana Ibrahimovića i Tgiaga Silvu.

Tek 10. na listi najplaćenijih

U međuvremenu je španski sportski list Marca objavio listu najplaćenijih nogometaša na svijetu, iz koje se može naslutiti odgovor na pitanje zašto je Ronaldo tužan u Madridu.

Portugalac je, kad se uzmu u obzir i marketinški prihodi, drugi najplaćeniji nogometaš na svijetu, odmah iza Davida Beckhama, ali je tek na 10. mjestu kad je u pitanju zarada “na terenu”.

Ronaldo u Realu ima godišnju platu od 10 miliona eura, što je dvostruko manje nego što ima Samuel Eto'o u ruskom Anžiju, a od njega su plaćeniji i Zlatan Ibrahimović, Wayne Roonye, Yaya Toure, Sergio Aguero, Didier Drogba, Fernando Tores, Dario Conca i, ono što ga sigurno najviše boli, Lionel Messi.

Top 10 najplaćenijih nogometaša: 1. Samuel Eto'o (Anži) – 20 miliona eura; 2. Zlatan Ibrahimović (PSG) – 14,5 miliona eura; 3. Wayne Roonye (Manchester United) – 13,8 miliona eura; 4. Yaya Toure (Manchester City) – 13 miliona eura; 5. Sergio Aguero (Manchester City) – 12,5 miliona eura; 6. Didier Drogba (Shangai Shenhua) – 12 miliona eura; 7. Fernando Tores (Chelsea) – 10,8 miliona eura; 8. Dario Conca (Guangzhou) – 10,6 miliona eura; 9. Lionel Messi (Barcelona) – 10,5 miliona eura; 10. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) – 10 miliona eura.

Izvor: Agencije